قانون تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی! چیست؟


 تصویب طرح تحریم ها علیه جمهوری اسلامی!، در مجالس نمایندگان و کنگره آمریکا که با امضای ترامپ در تاریخ ۱۱ مرداد ۹۶ تبدیل به قانون شد، [مصوبه تحریم های سپاه توسط ترامپ به قانون تبدیل شد] چه مراحلی را طی کرد و دارای چه محتوایی است؟

روند

۱.در خرداد ۱۳۹۶،  ۱۴ نفر از نمایندگان مجلس سنای آمریکا از جمله «رابرت منندز» و «باب کروکر» طرحی تحت عنوان «قانون ۲۰۱۷ مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران» به کمیته روابط خارجی مجلس سنا ارائه دادند تا پس از بررسی در مجلس سنا به رأی گذاشته شود.
۲. طرح تحریم‌های جمهوری اسلامی! در چهارم خردادماه سال جاری در کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا به تصویب رسید که مورد استقبال دولت آمریکا نیز قرار گرفت.
۳. پیش از رأی‌گیری در مجلس سنا دموکرات‌های مجلس سنا اعلام کردند تنها در صورتی به این طرح رأی مثبت می‌دهند که روسیه نیز به این طرح تحریمی اضافه شود. جمهوریخواهان مجلس سنا با این درخواست موافقت کردند.
۴. در ۲۴ خرداد، ۹۷ سناتور دموکرات و جمهوریخواه به اضافه‌شدن روسیه به عنوان یک متمم طرح تحریمی جمهوری اسلامی! رأی مثبت دادند و تنها دو سناتور رأی منفی دادند.
۵. این طرح تحریمی، رئیس‌جمهور آمریکا را موظف می‌کند برای هرگونه کاهش تحریم‌های روسیه از مجلس نمایندگان آمریکا اجازه بگیرد.
۶. مجلس سنا در روز ۲۵ خرداد با اکثریت آراء طرح تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی! را با عنوان «مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران» با ۹۸ رأی موافق و تنها ۲ رأی مخالف به تصویب رساند.
۷. مجلس نمایندگان کره‌شمالی را نیز به این طرح اضافه کرد. با اضافه‌شدن کره‌شمالی به این طرح تحریمی، عنوان کلی آن از «قانون مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران» به «قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریمها» تغییر یافت.
۸.این طرح در روز چهارشنبه ۴ مرداد در کنگره آمریکا به رأی گذاشته شد و با ۴۱۹ رأی موافق و تنها ۳ رأی مخالف به تصویب رسید.
۹. مجلس سنا در پنج‌شنبه ۵ مرداد طرح تحریم‌های جامع علیه جمهوری اسلامی!، روسیه و کره‌شمالی را با ۹۸ رأی موافق و ۲ رأی منفی به تصویب رساند.
۱۰. ۱۱مرداد، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا این مصوبه را امضا و آنرا تبدیل به قانون کرد.

محتوی

۱.طرح پیش‌رو به منظور اعمال تحریم علیه جمهوری اسلامی! در رابطه با برنامه موشک‌های بالستیک، حمایت از اقدامات تروریستی بین المللی، نقض حقوق بشر ارائه می‌شود.
۲. وزیر خارجه، وزیر دفاع، وزیر خزانه‌داری و مدیر آژانس اطلاعات ملی حداکثر تا ۱۸۰ روز پس از تصویب این قانون و هر دو سال یکبار باید بطور مشترک راهبردی را در جهت مقابله با تهدید‌ها و فعالیت‌های متعارف و نامتقارن جمهوری اسلامی! علیه آمریکا و متحدان کلیدی واشنگتن در خاورمیانه، شمال آفریقا و ماورای آن تدوین کرده و به کمیته‌های مربوطه در کنگره تسلیم کنند.

این گزارش شامل:

خلاصه‌ای از طرح ها، ابزار‌ها و اهداف نزدیک و بلند مدت آمریکا برای مقابله با فعالیت‌های بی ثبات کننده‌ی جمهوری اسلامی!، از جمله شناسایی کشور‌هایی که هدف مشترکی در مقابله با اهداف بی ثبات کننده جمهوری اسلامی! دارند.
ارزیابی توانمندی‌های نیرو‌های متعارف جمهوری اسلامی! و ارزیابی طرح‌های جمهوری اسلامی! برای ارتقای توانمندی‌های نیرو‌های متعارف؛ شامل نحوه دستیابی، توسعه و استقرار قابلیت‌های موشک‌های کروز و بالستیک، هواپیما‌های بدون سرنشین و توان تهاجمی دریایی.
ارزیابی توانمندی‌های تسلیحات شیمیایی و بیولوژیک جمهوری اسلامی! و ارزیابی طرح‌های جمهوری اسلامی! برای ارتقای قابلیت‌های شیمیایی و بیولوژیک.
ارزیابی فعالیت‌های نامتقارن جمهوری اسلامی! در منطقه، شامل:
حجم، قابلیت‌ها و فعالیت‌های «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» از جمله «سپاه قدس»
حجم، قابلیت‌ها و فعالیت‌های عملیاتی سایبری جمهوری اسلامی!
انواع و میزان حمایت‌های مالی، کمک‌های مرگبار و غیرمرگبار و آموزش‌های جمهوری اسلامی! که در اختیار حزب الله، حماس، گروه‌های ویژه در عراق، رژیم بشار اسد در سوریه، مبارزان حوثی در یمن و سایر گروه‌های خشونت طلب در خاورمیانه قرار گرفته است.
حیطه و اهداف عملیات‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی! و استفاده از تبلیغات رسانه‌ای.
خلاصه‌ای از اقدامات آمریکا که به صورت یکجانبه یا در همکاری با دولت‌های خارجی به منظور مقابله با فعالیت‌های بی ثبات کننده جمهوری اسلامی! انجام شده است، از جمله:
ممانعت از ارسال سلاح‌های مرگبار جمهوری اسلامی! به گروه‌هایی که طبق بخش ۲۱۹ قانون مهاجرت و ملیت (۸ U.S.C. ۱۱۸۹) سازمان‌های تروریستی خارجی قلمداد می‌شوند.
دخالت جمهوری اسلامی! در خطوط بین المللی کشتیرانی تجاری
تلاش جمهوری اسلامی! برای تضعیف یا برانداختن دولت‌هایی در خاورمیانه که به طور بین المللی به رسمیت شناخته شده اند.
حمایت جمهوری اسلامی! از رژیم بشار اسد در سوریه، شامل:
کمک مالی، تجهیزات و پرسنل نظامی و سایر حمایت‌هایی که در اختیار آن رژیم قرار گرفته است.
حمایت و هدایت سایر بازیگران مسلحی که سوری و ایرانی نیستند و از جانب آن رژیم عمل می‌کنند.

بالستیک

۱.تحریم اشخاصی که با هر فعالیتی به فعالیت‌های دولت جمهوری اسلامی! در رابطه با برنامه موشک‌های بالستیک آن یا هر برنامه دیگر جمهوری اسلامی! در جهت توسعه و استقرار یا نگهداری سیستم‌های شلیک تسلیحات کشتار جمعی ازجمله هر تلاشی برای تولید، دستیابی، تملک، توسعه، حمل، انتقال یا استفاده از چنین قابلیت‌هایی کمک مادی کرده باشد.
۲.این تحریم ها بر اشخاصی که در لیست تحریم قرار می‌گیرند اعمال می‌شود:
توقیف دارایی ها
وزارت خارجه باید از اعطای روادید به این اشخاص خودداری کند، وزارت امنیت داخلی نباید آنها را به ایالات متحده راه دهد.
۳. وزارت خارجه باید از اعطای روادید به اشخاص تحریم شده امتناع کند و وزارت امنیت داخلی نباید آنها را به ایالات متحده راه دهد.

استثنائات درباره کمک‌های انساندوستانه

انجام یا تسهیل مبادلات برای فروش کالا‌های کشاورزی، غذا، دارو یا تجهیزات پزشکی به جمهوری اسلامی! یا برای کمک‌های انساندوستانه به مردم ایران، شامل همکاری در مبادلات مالی مرتبط با کمک‌های انساندوستانه یا با اهداف انساندوستانه، انتقال کالا یا خدماتی که برای کمک‌ها و اهداف انساندوستانه ضروری است.