دیدار نیکی هیلی با یوکیوآمانو؛ خشم وترس نظام ولایت فقیه


 دیدار نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل و یوکیو آمانو واکنش‌های زیادی را در نظام ولایت فقیه برانگیخته است؛ ترس یا قدرت؟


دیدار هیلی و آمانو

نیکی هیلی؛ سفیر آمریکا در سازمان ملل، روز چهارشنبه با یوکیو آمانو؛ مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، دیدار کرد. [رادیوفردا۱شهریور۹۶] این دیدار، در پشت درهای بسته، ۳ ساعت به طول انجامید.

بیانیه نمایندگی آمریکا در سازمان ملل

نمایندگی آمریکا در سازمان ملل، پس از دیدار هیلی با آمانو، برای گفت‌ وگو در مورد پایبندی نظام ولایت فقیه به «برجام» بیانیه‌ای منتشر کرد. در این بیانیه آمده است: «خانم هیلی پیام حمایت قوی آمریکا از ماموریت آژانس را منتقل کرده و بیان داشته است که یک آژانس قوی و معتبر در راستای منافع امنیت ملی آمریکا می‌باشد. هیلی همچنین از تخصص فنی آژانس و اعتبار آن، حرفه‌ای و جدی بودن در نظارت و راستی آزمایی فعالیت‌های هسته‌ای ایران تمجید کرده است. نیکی هیلی و مدیر کل آژانس در مورد نگرانی درباره تضمین پایبندی ایران به تعهداتش گفتگو کردند، با توجه به اینکه گزارش‌های آژانس صرفا می‌تواند در مورد تاسیسات هسته‌ای که به آنها دسترسی دارد، صادق باشد.» [ایسنا۲ شهریور۹۶]


ابهامات موجود در توافق هسته‌ای

این بیانیه افزود: «آنها همچنین در مورد اهمیت جلوگیری از بهره برداری ایران از ابهامات موجود در توافق هسته ای بحث کردند.» در پایان این بیانیه آمده است: «خانم هیلی بر اراده آمریکا برای تضمین تامین منابع مورد نیاز آژانس بین المللی انرژی اتمی برای راستی آزمایی فعالیت‌های هسته ای ایران مجددا تاکید کرد.»


ترس از «نقض» برجام

حکومت ولایت فقیه نتوانست ترس خود را از دیدار هیلی پنهان نماید و مدعی شد: «نیکی هیلی در گفت‌وگویی با خبرگزاری رویترز گفته است که هدف از این سفر، این است که واشنگتن بفهمد آیا آژانس از سایت‌های نظامی ایران برای راستی‌آزمایی پایبندی این کشور به توافق هسته‌ای بازدید خواهد کرد یا نه؟ مقامات آمریکایی در حالی به طور علنی اقدام به دخالت در فعالیت‌ها و نظارت آژانس می‌کنند که این اقدام آنها نقض برجام است.»[ایسنا۲شهریور۹۶] نظام ولایت فقیه که می‌داند به هم خوردن برجام، چه عواقب سیاسی سنگینی برایش درپی خواهد داشت [روحانی و ترس از بر هم خوردن برجام] و به رغم این که بارها از زبان سران حکومت شنیده شده است که «برجام حاصلی برای نظام نداشته»، [علم الهدی و تحریم سپاه؛ «آخه این چه وضعیه»] همواره می‌کوشند در یک ادبیات معکوس، طرف مقابل؛ آمریکا را متهم به نقض برجام کنند و خود گامی به سوی هر اقدامی که ممکن است نقض برجام تلقی شود، برندارند.


«قدرت» یا ترس و ضعف؟

بلافاصله بعد از بیانیه نمایندگی آمریکا در سازمان ملل، حکومت ولایت فقیه به آن واکنش نشان داد. واکنشی که در نظر اول،  شاید ناشی از «قدرت» ولایت! به نظر برسد، اما با اندک تاملی ضعف و ترس، در آن هویدا می‌شود. «نمایندگی دائم» حکومت ولایت فقیه در آژانس بین المللی انرژی اتمی، ترس خود را در قالب هشدار بروز داد و «نسبت به عواقب مخرب هر گونه فشار غیرقانونی به آژانس در اجرای وظایف خود هشدار داد.» [ایسنا۲ شهریور۹۶]


صیانت! از استقلال آژانس

بیانیه «نمایندگی دائم» حکومت ولایت فقیه  اعلام می‌دارد: «همانگونه که در نامه دکتر ظریف به آقای آمانو و خانم موگرینی آمده است اهداف و نتایج اعلام شده برای این سفر، با مفاد مختلفی از برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در خصوص نقش آژانس و ضرورت صیانت از استقلال آن و حفاظت از اطلاعات حساسی که در معرض اطلاع آژانس قرار می‌گیرد، در تعارض است.»


اعتبار آژانس یا ترس ولایت فقیه؟

 در ۱ شهریور، محمد جواد ظریف، «وزیر خارجه» روحانی، سفر نیکی هیلی و دیدار با آمانو را، «ادامه آنچه که تخطی آمریکا از مفاد برجام خوانده»، توصیف کرد. [رادیوفردا۱شهریور۹۶]
ظریف در نامه‌ای به موگرینی و آمانو، با «ابراز نگرانی از اهداف اعلام شده» سفر نیکی هیلی، نوشت: «این سفر می‌تواند اعتبار آژانس را مخدوش سازد.»


چیزی برای پنهان کردن

هیلی در واکنش به نامه ظریف به واشنگتن‌پست گفت: «این برایم جالب است که ایران تا این حد نگران سفر من به وین است. اگر چیزی برای پنهان کردن ندارند، نباید نگران پرسش‌های من از آژانس باشند.» [تسنیم۱شهریور۹۶]


کاملا! پایبند

بیانیه «نمایندگی دائم» حکومت ولایت فقیه در آژانس ادامه می‌دهد: «جمهوری اسلامی ایران کاملا به وظایف و مسوولیت های خود... پایبند بوده و خواهد بود، اما هرگز اجازه سوءاستفاده از این قوانین را برای اغراض سیاسی بیمارگونه یک کشور خاص نخواهد داد. در عین حال ضروری است برای تدوام برجام همه اطراف به تعهدات خود پایبند باشند.»

تحریمها

دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، با امضای طرح تحریم ها علیه جمهوری اسلامی!  در تاریخ ۱۱ مرداد، مصوبه مذکور را تبدیل به قانون ایالات متحده کرد. [مصوبه تحریم های سپاه توسط ترامپ به قانون تبدیل شد] این تحریمها رعشه بر اندام فرتوت ولی فقیه و نظامش انداخت. روحانی پیشتر، [تحلیف! روحانی؛ مادر بمب ها یا مادر تسلیم ها] با اشاره به ترامپ گفت: «ما با نوآمدگان جهان سیاست کاری نداریم اما به کهنه سواران اعلام می‌کنیم که می‌توان برجام را به یک حقوق بین‌الملل تبدیل کرد و از یک استثنا قاعده ساخت.» نظام ترس خود از تحریم‌های جدید علیه سپاه و برهم خوردن برجام را، با الفاظی چون «نوآمدگان جهان سیاست» و «کم اطلاعی و بی تجربگی تیم سیاسی جدید در آمریکا» می‌پوشاند.

ادعای عجیب نظام

بیانیه حکومت ادامه می‌دهد: «ادعای دولت آمریکا مبنی بر اینکه «گزارش‌های آژانس به اندازه میزان دسترسی که ایران به بازرسان می دهد معتبر خواهد بود»، ادعایی عجیب و سخنی کاملا اشتباه است... و به نظر می‌رسد تنها در اثر کم اطلاعی و بی تجربگی تیم سیاسی جدید در آمریکا اظهار شده باشد.»
به نظر می‌رسد ترس و‌ وحشت،‌ تار‌ و ‌پود نظام را درنوردیده است. نظام در برابر تحریم‌های سنگین جدیدی قرار گرفته است. برجام هر دم در آستانه بر هم خوردن است و نظام چاره‌ای جز فغان ندارد.