توزیع مواد مخدر؛ یک گام عقب نشینی از اعدام


 «تصمیم»
۳۰ تیر «ایلنا» به نقل از نوروزی «سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس» اعلام کرد: «تمامی مراجع تصمیم‌گیرنده با پیشنهاد توزیع موادمخدر دولتی موافق هستند». نوروزی این عمل را با هدف «انقطاع رابطه معتادان و قاچاقچیان» عنوان کرد و گفت: «طرح توزیع مواد مخدر دولتی مشابه آنچه پیش از انقلاب انجام می‌شد. صورت می‌گیرد.»

«احکام»
نوروزی درباره زندانیان مرتبط با مواد مخدر اعلام کرد: «اگر جرمشان حمل، توزیع یا نگهداری تریاک تا زیر ۱۰۰ کیلوگرم بود، یا همین جرائم را درمورد تولید و توزیع مواد مخدر صنعتی تا مقدار کمتر از ۲ کیلوگرم یا حمل و نگهداری آن تا زیر ۵ کیلوگرم باشد، درصورتی که سوءپیشینه موثر نداشته باشند، اعدامشان به حبس درجه یک تبدیل می‌شود.» نوروزی اعلام کرد این موضوع شامل زندانیان تاکنون خواهد بود.  نوروزی اعلام کرد: «کسانی که از این به بعد مرتکب چنین جرائمی شوند، برای تولید و توزیع مواد صنعتی ۲ کیلوگرم مواد مخدر صنعتی یا حمل و نگهداری ۳ کیلوگرم از همین نوع مواد مخدر با حکم اعدام مواجه می‌شوند.»

جلب!
نظام ولایت فقیه که می‌داند اعدامها جوابگوی حل مسئله مواد مخدر در کشور نبوده است به فکر «جلب» «معتادان» و «عزیزان» «به سمت نظام» افتاده است. نوروزی اعلام می‌کند «باتوجه به تاکید ویژه‌ای که در سیاست‌های کلی نظام بر لزوم انقطاع رابطه معتادان و قاچاقچیان صورت گرفته است، مقرر کردیم دولت مواد مخدر رقیق در اختیار معتادان قرار دهد تا این عزیزان بتوانند به‌تدریج ترک کرده و بجای آن‌که جلب قاچاقچیان مواد مخدر شوند، به‌سمت نظام آمده و از طریق مجاری رسمی نیاز خود را برطرف کنند.»

شکست
نوروزی به شکست سیاست نظام ولایت فقیه بعد از ۴ دهه در مورد حل این معضل اجتماعی و ناکارآمدی اعدامها که هدف اصلی آن، ایجاد رعب و ترساندن مردم بوده، اذعان کرده و وقتی در برابر این سوال قرار می‌گیرد که «تفاوت این مصوبه با آن‌چه پیش از انقلاب به‌صورت توزیع کوپنی مواد مخدر انجام می‌شد، چیست؟» می‌گوید: «آن طرح اشکالی نداشت و طرح جدید نیز تقریباً‌‌ همان چیزی است که پیش از انقلاب انجام می‌شد.»

چرا شکست؟
محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر! قوه قضائیه، چندی پیش اظهار داشت که پس از تقریبا چهل سال اعدام برای مواد مخدر، «نتیجه مطلوب از آن به دست نیامده ‌است».
منتظری «دادستان کل کشور»! در گردهمایی «روسای فرماندهی پلیس آگاهی استان‌های سراسر کشور» اعلام کرد «رشد مصرف مواد مخدر از ۹۰ تا ۹۵ بیش از ۱۰۰درصد بوده است» [ایلنا ۱۴ تیر ۹۶]

دانشجویان معتاد!
حمید صرامی، «مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر» گفت: «٢.٦ درصد دانشجویان گرفتار اعتیاد و ٢٢ درصد از کارگران محیط‌های صنعتی معتاد هستند.» [شرق ۲۲ تیر ۹۶]
دکتر حمید ابراهیمی، روانپزشک و متخصص اعتیاد، درباره گرایش دانشجویان به مواد مخدر اظهار کرد: «مطابق آماری که ما داریم، حداقل ٤٠ درصد دانشجویان یک‌بار تجربه مصرف حشیش را داشته‌اند... از طرفی آمار اعتیاد بین دانشجویان پسر بیش از دختران است، اما مسئله نگران‌کننده این است که آمارها نشان از افزایش دختران معتاد در دانشگاه‌ها دارد». [خبرآنلاین۱۶خرداد۹۶]
شهیندخت مولاوردی، «معاون روحانی» پیشتر با تنزل مواد مخدر به «داروهای حاوی مواد مخدر» گفته بود: «۱۱ درصد دختران و ۹ درصد پسران دانشجو در دانشگاه های دولتی به مصرف داروهای حاوی مواد مخدر اعتیاد دارند.» [ایلنا۱۱اسفند۹۴]

کاهش سن اعتیاد
ولی داداشی «نماینده آستارا» در مجلس! در ۱۶ آبان ۹۵ در گفتگو با خبرنگار «۸دی»  اذعان کرده بود: «سن اعتیاد به ۱۱ سال کاهش پیدا کرده است و یکی از دلایلی که سن اعتیاد کاهش یافته و در مدارس نفوذ کرده عدم برنامه ریزی و اجرای صحیح برنامه ها در آموزش و پرورش است.» همچنین در اسفند ۹۵ حمیدرضا صرامی مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش «ستاد مبارزه با موادمخدر» اعلام کرده بود: «اعتیاد بزرگ‌ترین منکر در جامعه است که نسل نوجوان و جوان ما را لای چرخدنده‌های خود خرد می‌کند. ۵۸درصد معتادان کشور را افراد زیر ۳۴ سال تشکیل می‌دهند و ۶۴درصد معتادان جامعه را متاهلان و ۳۶درصد را افراد دارای تحصیلات عالیه تشکیل می‌دهند».

۱۰۰هزار نفر زندانی
جهانگیر رئیس «سازمان زندان ها» در اسفند ۹۵ اعلام کرد: «حدود ۱۰۰هزار نفر در ارتباط با قاچاق مواد مخدر زندانی هستند... ۷هزار نفر با داشتن کمتر از یک گرم مواد مخدر زندانی‌اند... و حدود ۵۵هزار نفر در زندانهای کشور وجود دارند که ممکن است بی‌گناهی آنها ثابت شود».
به گفته علی بختیار  عضو مجلس! در ۲۶ فروردین ۹۶ ، «حدود ۵۰۰۰ زندانی بین ۲۰ تا ۳۰ساله که اغلب برای اولین بار به اتهام مواد مخدر دستگیر شده‌اند، در صف اعدام قرار دارند.»

نوزادان معتاد
آبان ۹۵ حبیب‌الله مسعودی فرید، «معاون اجتماعی سازمان بهزیستی» با اعتراف به آسیبهای اجتماعی تکاندهنده در ایران تحت حاکمیت ولایت فقیه گفت: «سال گذشته بیش از ۱۰۰نوزاد معتاد برای نگهداری به سازمان بهزیستی کشور تحویل داده شده است». وى از افزایش تعداد زنان معتاد در سالهای اخیر ابراز نگرانی کرد و گفت: «اگر قبلاً ۵درصد‌ معتادان زن بودند اکنون این رقم به ۱۰درصد رسیده است».
حسین اسدبیگی، رییس اورژانس اجتماعی کشور در فروردین ۹۶  از شناسایی ۷۸۰ نوزاد و کودک معتاد خبر می‌دهد، کسانی که علاوه بر معتاد بودن، قربانی تجارت انسان نیز می‌شوند.
آمار واقعی معتادان
علی هاشمی، «رئیس کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام» که پیشتر «دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر»! در دولت! خاتمی بوده است، وقتی در برابر این سوال قرار می‌گیرد که «آمار واقعی معتادان در کشور چند میلیون نفر است؟» کتمان آمار واقعی از زمان احمدی‌نژاد را برملا می‌کند. هاشمی می‌گوید: «... براساس شیوع‌شناسی اعتیادی که خود ستاد در سال ۹۰ انجام داده است آمار چهار میلیون مصرف‌کننده در کشور حقیقت دارد، اما رئیس دولت وقت اجازه اعلام نتایج آن را نداد.»
هاشمی بر حقایق تلخ دیگری نیز در حکومت ولایت فقیه انگشت می‌گذارد. هاشمی درباره ناکارآمد بودن اعدام محکومان مواد مخدر می‌گوید: «روند اعدام‌ها سال‌هاست که انجام می‌شود. واقعا اگر این روش کارساز بود چرا میزان مصرف و کشفیات مواد مخدر روزبه‌روز افزایش پیدا کرد و از آن بدتر سن اعتیاد کم شد؟... زیرا بیشتر افرادی که اعدام می‌شوند قاچاقچیان اصلی نیستند.»

قاچاقچیان اصلی
فروردین ۹۶ مقامهای ایتالیا یک شبکه وابسته به نیروی قدس سپاه پاسداران را که مشغول مدیریت تعدادی از شبکه‌های قاچاق مواد مخدر به اتحادیه اروپا بود را شناسایی  و دستگیر کردند. این شبکه‌ کشف شده به رهبری یک فرمانده! سپاه به‌نام غلامرضا باغبانی هدایت می‌شده است که مواد مخدر را از طریق عراق و ترکیه به ایتالیا و از آنجا به سراسر اروپا قاچاق می‌کردند. غلامرضا باغبانی پیشتر در ۱۷اسفند۹۰ توسط وزارت خزانه‌داری آمریکا به‌عنوان قاچاقچی ویژه خارجی مواد مخدر لیست‌گذاری شده بود.