اعتیاد در کرد ستان؛ اندکی از بسیار


رشد ۱۰۰درصدی

پرویز افشار، «سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر» روز ۳ تیر ۹۶ در یک نشست خبری از وجود ۲ میلیون و ۸۰۸ هزار معتاد در کشور خبر داد. معنی این آمار بنا بر گفته سعید صفاتیان، «رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با موادمخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام» در مقایسه با آمار قبلی که مربوط به سال ۹۰ بود، رشد ۱۰۰ درصدی معتادان می‌باشد؛ «به جمعیت کشور از سال ۹۰ تا ۹۵ حدود چهار میلیون و ۸۰۰ هزار تن اضافه شده است؛ یعنی ما تقریبا نزدیک پنج درصد، رشد جمعیت داشته ایم اما تعداد معتادان در این پنج سال از یک میلیون و ۳۲۵ هزار به ۲ میلیون و ۸۰۸ هزار تن رسیده است و ۱۰۰ درصد رشد دارد». [افزایش ۱۰۰ درصدی معتادان در ۵ سال]

مهندسی
هرچند با تحقیقات بیشتر آشکار می‌شود که در اساس آمارهای مربوط به تعداد معتادان یک دستکاری هدفمند صورت گرفته است. علی هاشمی، «رئیس کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام» که پیشتر «دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر»! بود، در دو مصاحبه‌ای که با ایسنا در تیر ۹۴ و روزنامه فرهیختگان در تیر ۹۵ انجام داده بود به گوشه ای از این واقعیت اشاره کرد: «سال ۱۳۶۶ در بین ۵۰ میلیون جمعیت، دو میلیون معتاد وجود داشت. این آمار در سال ۱۳۸۳ در بین ۶۸ میلیون نفر جمعیت، به ۵/۲ میلیون معتاد و یک میلیون و ۲۶۰ هزار مصرف‌کننده تفننی رسید که در مجموع سه میلیون و ۷۶۰ هزار نفر بودند. این آماری بود که تا قبل از سال ۸۵ اعلام می‌شد، اما این آمار در دولت به یک‌باره به ۷۵۰ تا ۸۰۰ هزار نفر در جمعیت ۷۰ میلیونی کاهش یافت.‌ در همین سال‌ها بود که دستکاری آمار باعث شد، تمام فعالیت‌های گذشته ستاد، تحت‌الشعاع قرار گیرد. آخرین آماری که از تعداد معتادان اعلام شد در سال ۱۳۹۰ بود که در بین جمعیت ۷۵ میلیونی، یک میلیون و ۳۳۰ هزار معتاد اعلام شد.» [اعتیاد؛ پنهان کردن آمار واقعی]

کردستان
ایلنا در گزارشی که به تاریخ ۱۷ تیر درباره وضعیت اعتیاد در استان کردستان منتشر کرد در ابتدا یادآور می‌شود: «مسئله مواد مخدر بزرگترین تهدید اجتماعی کشور است هر چند طی سالیان گذشته اقداماتی در مبارزه با این پدیده شوم در کشور صورت‌گرفته اما حجم تهدید آن قدر بالاست که فعالیت‌های انجام شده را تحت پوشش قرار داده است».
اطلاعات ارائه شده در این گزارش توسط سلیم کریمی «دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کردستان» صورت می‌گیرد که در آن به اندکی از وضعیت فاجعه بار گسترش اعتیاد در استان کردستان اشاره می‌شود.

آمار
سلیم کریمی آمار افراد مبتلا به اعتیاد در استان کردستان را براساس آخرین آمار شیوع شناسی ۲۱ هزار نفر اعلام می‌کند که در فوق نشان داده شد که براساس منابع حکومتی یک آمار مهندسی شده است با این وجود براساس همان آمار اعلام شده در ۳ تیر ۹۶ تایید می‌شود که شمار معتادان در ابعاد سراسری شاهد رشد ۱۰۰ درصدی بوده است که می‌تواند شامل استان کردستان نیز شود.
سلیم کریمی اعلام می‌کند که از ۲۱ هزار معتاد در استان کردستان ۸ الی ۹ هزار نفر در شهر سنندج هستند و میانگین سن شروع مصرف مواد مخدر را حدود ۲۲ تا ۲۳ سال اعلام کرد که نشان دهنده هدف بودن نسل جوان در کشانده شدن به اعتیاد است. آنهم در منطقه ای که به لحاظ صنعتی و اشتغال یکی از محروم ترین مناطق ایران محسوب می‌شود. [به عنوان نمونه: نان و مرگ؛ زندگی کارگران در کردستان]

سنتی یا صنعتی؟!
سلیم کریمی اعلام می‌کند که مصرف مواد سنتی نسبت به صنعتی در استان کردستان بیشتر است اما همین نسبت وقتی به زنان می‌رسد وضعیت عکس پیدا می‌کند و گرایش «بیشتر آنها به مواد مخدر صنعتی است.»

بیکاری یا ...؟!
در حالی که بیکاری و عدم وجود امنیت شغلی بسیاری از مردم کردستان را به سمت شغل پر خطر کولبری سوق داده است، اما سلیم کریمی اذعان می‌کند که این باوری اشتباه است که افراد بیکار و مجرد درگیر اعتیاد می‌شوند زیرا «بر اساس آمار حدود ۶۳ درصد از معتادین شاغل و متاهل هستند».
هرچند او پیش از این ارزیابی کارشناسانه! گفته بود که «نبود اشتغال بعد از درمان یکی از دلایل بازگشت دوباره معتادین بهبود یافته به دامن اعتیاد است.»
به نظر می‌رسد به دنبال آمار مهندسی شده اعلام شده در ۳ تیر ۹۶ اینبار نوبت به اعلام آمارهای مهندسی شده در استان ها رسیده است، هرچند همین میزان از اعتراف به فاجعه ای که در جریان است، پرده را از گوشه ای از واقعیت کنار می‌زند.
کارنامه ولایت فقیه در ایران از دو قسمت تشکیل می‌شود؛ خلق فاجعه و پنهان کردن آن.