گرفتگی صدای روحانی در توصیف نقش توتال


نمای بیرونی
کشمکش سپاه با روحانی بر سر قرارداد توتال از زمانی نمای بیرونی خود را پیدا کرد که روحانی در سخنرانی اش در یکم تیر ۹۶، بدون اشاره به موضوع توتال و در دفاع از بخش خصوصی! ـ که البته اذعان می‌کرد وجود خارجی ندارد ـ، سپاه را «دولت با تفنگ» نامید که به اسم بخش خصوصی فعالیت می‌کند و کسی جرأت رقابت با آن را ندارد. [داعش اقتصادی از منظر روحانی]

دور زندن
موضع گیری روحانی علیه سپاه، به صحنه آمدن همه فرماندهان ارشد سپاه را به دنبال داشت. آخرین نوع از این موضع گیری ها در مصاحبه تلویزیونی «سردار» عبداللهی فرمانده «قرارگاه سازندگی خاتم» از محتوی واقعی دعوا رونمایی کرد. عبداللهی گفت: «از انعقاد قرارداد دولت با توتال در پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی بی خبر بودیم». در حالی که پیشتر وزارت نفت به آنها قول داده بود که قرارداد به صورت مناقصه خواهد بود؛ «مجموع دوستان بحث شان این بود که این پروژه به صورت مناقصه باشد اما امروز شاهد هستیم پروژه ای که به توتال واگذار شده غیر مناقصه بوده است.» [قرارگاه سازندگی! خاتم و خنجر! روحانی]

صدای گرفته
روحانی که قرار بود روز ۱۷ تیر در «همایش روز ملی صنعت و معدن كه البته با یك هفته تأخیر از سالروزش برگزار شد»، سخنرانی کند، به گفته نعمت زاده، «وزیر صنعت و معدن»: «به دلیل گرفتگی صدا و کسالت نتوانستند حضور داشته باشند. از ابتدا قرار بود برنامه چهار عصر برگزار شود؛ اما به دلیل جلسات شورای امنیت که ایشان داشتند، برنامه را به صبح امروز موکول کردیم؛ اما در نهایت به دلیل دستور پزشک، ایشان با وجود علاقه فراوان برای حضور امکان حضور فراهم نشد.»
اشاره نعمت زاده پرده از این واقعیت کنار می‌زند که روحانی تا آخرین لحظات تصمیم بر شرکت داشته اما شاید به خاطر آنکه آتش را در جنگ با سپاه شعله ورتر نکند معاون خود را به صحنه فرستاده است، هرچند تاخیر یک هفته ای برگزاری «همایش» نمی‌تواند بی ارتباط با تداخل آن با قرارداد توتال باشد.

جهانگیری وارد می‌شود
جهانگیری بی آنکه اشاره ای به سپاه بکند، می‌گوید: «فساد حاصل زدوبند بخش خصوصی و دولتی است»؛ بخش خصوصی در اینجا به معنی سپاه است زیرا جهانگیری بلافاصله اضافه می‌کند: «بخش خصوصی واقعی به دنبال فساد نمی‌رود.»
آیا از نظر جهانگیری این سپاه است که به دنبال فساد می‌رود؟ زیرا رئیس او گفته بود که سپاه دولتی است که تفنگ دارد و می‌توان اینرا هم اضافه کرد که سپاه به کسی پاسخگو نیست پس طبیعی است که قدرت و ثروت بدون اهرم کنترلی صاحب آن را به فساد بکشاند. آیا جهانگیری می‌خواهد همین را برجسته کند؟

ستایش توتال
در کنار کوبیدن سپاه، جهانگیری به ستایش توتال می‌پردازد. در نزاع بین دو جناح ولایت فقیه یک جناح دست به دامن توتال شده است تا آنرا بر سر سپاه بکوبد؛ «در قرارداد توتال شرکت بزرگ فرانسوی ریسک کرده و پذیرفته وارد بازار ایران شود.»
شاید خالی از فاید نباشد که به یاد بیاوریم عبداللهی به وزارت نفت گفته بود: «بارها با دوستان در وزارت نفت جلسه داشتیم و آمادگی خود را جهت تامین مالی تکنولوژی پروژه ها عنوان و تاکید کردیم».

مجلس هم بود
جهانگیری برای آنکه کفه جناح خود را در برابر سپاه سنگین کند تصریح می‌کند که «برای این قرارداد کار مطالعاتی یک‌سال‌و‌نیمه انجام شده و ده‌ها جلسه برای بررسی این موضوع برگزار شد تا این قرارداد با منافع کشور مغایرت نداشته باشد. حتی متن قرارداد را برای رئیس مجلس ارسال کردیم تا با قوانین کشور تعارضی نداشته باشد.»
جهانگیری برای آنکه «در باغ سبز»ی هم به سپاه نشان داده باشد می‌گوید: «البته این هنر ماست که بتوانیم از تمام ظرفیت داخلی خود در این قرارداد استفاده کنیم.»

سوگلی
شافعی، «رئیس اتاق بازرگانی» نیز در این همایش کفه روحانی و شرکا را سنگین تر می‌کند و خواستار «از بین رفتن سوگلی های اقتصادی در برابر بخش خصوصی شد».
روحانی در یکم تیر گفته بود: «همواره می‌گفتند که بخش خصوصی ما ضعیف است اما در دو سال اخیر برای ما آشکار شد که بخش خصوصی واقعاً ضعیف است، چرا که فضای بسیار خوبی برای صادرات در روسیه و چند کشور دیگر مهیا شد، اما دیدیم که تاجر قوی برای انجام این کار در کشور وجود ندارد.»
پیش از این عبارات، روحانی داستان خصوصی سازی در جمهوری اسلامی! را در این عبارات خلاصه کرده بود: «از آن دولتی که تفنگ نداشت می‌ترسیدند چه برسد به اینکه اقتصاد را به دولتی دادیم که هم تفنگ دارد و هم رسانه را در اختیار دارد و همه چیزی دارد و کسی جرأت ندارد با آنها رقابت کند.»
حالا شاید بتوان مفهوم «سوگلی های اقتصادی» را که «رئیس اتاق بازرگانی» خواستار از بین رفتن آن در برابر بخش خصوصی شده است را درک کرد.

فروپاشی
بعد از زهر برجام، سپاه در آستانه قرار گرفتن در لیست های تروریستی و تحریم های بین المللی قرار دارد، به موازات آن، پای توتال به صنعت نفت نظام مقدس! مجددا باز می‌شود در حالی که سپاه احساس می‌کند که وزارت نفت آنرا دور زده است. آیا جمهوری اسلامی! در مسیر فروپاشی حرکت نمی‌کند؟