اعتیاد؛ پنهان کردن آمار واقعی


 آمار مهندسی شده
پرویز افشار، «سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر» روز ۳ تیر ۹۶ در یک نشست خبری از وجود ۲ میلیون و ۸۰۸ هزار معتاد در کشور خبر داد. از سال ۹۰ تا ۳ تیر ۹۶ مقامات مسئول! در جمهوری اسلامی! شمار معتادان را همواره یک میلیون و ۳۲۵ هزار نفر اعلام می‌کردند، آماری که البته متعلق به منابع رسمی در سال ۹۰ بود. آمار نهایی ارائه شده در ۳ تیر ۹۶ توسط پرویز افشار در حالی است که  یک مرکز بهداشتی در استان کرمان عدد تقریبی سه میلیون معتاد را اعلام کرده بود. [به عنوان نمونه: افزایش ۱۰۰ درصدی معتادان در ۵ سال]
علی هاشمی، «رئیس کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام» که پیشتر «دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر»! در دولت! خاتمی بوده است پرده از حقایقی بر می‌دارد که این روزها روحانی سعی می‌کند آن را کتمان کند. حرف علی هاشمی اما با حرف پرویز افشار خیلی متفاوت است. هاشمی خود از دست‌اندرکاران «ستاد مبارزه با مواد مخدر» در نظام بوده و از جناح خامنه‌ای نیز نیست تا مارک تسویه حساب کردن با جناح روحانی را بخورد. هاشمی در دو مصاحبه‌ای که با ایسنا در تیر ۹۴ و روزنامه فرهیختگان در تیر ۹۵ انجام داده است پرده از آمار و حقایقی بر می‌دارد که نشان می‌دهد از ابتدای روی کار آمدن احمدی نژاد و متعاقب آن دولت روحانی، در اعلام آمار معتادان، مهندسی! صورت گرفته است و آمار معتادان بسیار کمتر از آنچه در جامعه وجود دارد اعلام شده است.

دستکاری آمار
هاشمی به آمار معتادان در دهه‌های پیش اشاره می‌کند: «سال ۱۳۶۶ در بین ۵۰ میلیون جمعیت، دو میلیون معتاد وجود داشت. این آمار در سال ۱۳۸۳ در بین ۶۸ میلیون نفر جمعیت، به ۵/۲ میلیون معتاد و یک میلیون و ۲۶۰ هزار مصرف‌کننده تفننی رسید که در مجموع سه میلیون و ۷۶۰ هزار نفر بودند. این آماری بود که تا قبل از سال ۸۵ اعلام می‌شد، اما این آمار در دولت به یک‌باره به ۷۵۰ تا ۸۰۰ هزار نفر در جمعیت ۷۰ میلیونی کاهش یافت.‌ در همین سال‌ها بود که دستکاری آمار باعث شد، تمام فعالیت‌های گذشته ستاد، تحت‌الشعاع قرار گیرد. آخرین آماری که از تعداد معتادان اعلام شد در سال ۱۳۹۰ بود که در بین جمعیت ۷۵ میلیونی، یک میلیون و ۳۳۰ هزار معتاد اعلام شد. متاسفانه آمارسازی در حوزه اعتیاد در پیشبرد اهداف مد نظر برای مبارزه با مواد مخدر خلل وارد کرده است.»
هاشمی درباره رقم سازی درباره مصرف کنندگان مواد مخدر صنعتی در دوران احمدی نژاد می‌گوید: «سال ۸۴ آماری که خودم به‌عنوان دبیرکل و جانشین رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر تحویل دولت نهم دادم، حاکی از این بود که ۸ تا ۱۰ هزار نفر مصرف‌کننده مواد مخدر صنعتی در کشور وجود دارد. همان سال قیمت هر کیلو شیشه ۱۶۸ تا ۱۷۲ میلیون تومان بود. این آمار بعد از تمام شدن دوره دولت دهم در سال ۹۲ به ۳۳۰ هزار مصرف‌کننده افزایش یافت، اما قیمت هرکیلو شیشه به ۱۲ میلیون تومان رسید و سوالی که اینجا پیش می‌آید این است که در این سال‌ها همه کالاها ۱۰ برابر گران‌تر شد، چطور مواد مخدر صنعتی ۱۵ برابر ارزان‌تر شده است؟ همین آمار نشان می‌دهد موضوع مبارزه با مواد مخدر به کلی رها شده بود و در اولویت نبود.»
هاشمی می‌افزاید: «آمارسازی در حوزه اعتیاد در پیش ‌برد اهداف مدنظر برای مبارزه با مواد مخدر خلل وارد کرده است و متاسفانه مدیران دبیرخانه ستاد [در دولت روحانی]، راه غلط دولت قبل را ادامه می‌دهند، در دولت هشتم که ستاد را به دولت نهم تحویل دادم، آمار مصرف کنندگان سه میلیون و ۷۲۰ هزار نفر بود...حالا چه اتفاقی افتاده است که وقتی دولت نهم روی کار می‌آید در اولین اظهارنظرها،‌ آمار معتادان را ۷۵۰ هزار نفر اعلام می‌کند؟ و چگونه می‌شود که طی هشت سال این آمار رفته رفته به یک میلیون و ۳۵۰ هزار نفر می‌رسد؟ هرچند با این آمارسازی می‌پذیرند که طی دو دولت نهم و دهم اعتیاد حدود صددرصد رشد داشته است.»
 هاشمی وقتی در برابر این سوال قرار می‌گیرد که «آمار واقعی معتادان در کشور چند میلیون نفر است؟» کتمان آمار واقعی توسط احمدی‌نژاد را برملا می‌کند. هاشمی می‌گوید: «... براساس شیوع‌شناسی اعتیادی که خود ستاد در سال ۹۰ انجام داده است آمار چهار میلیون مصرف‌کننده در کشور حقیقت دارد، اما رئیس دولت وقت اجازه اعلام نتایج آن را نداد.»
هاشمی بر حقایق تلخ دیگری نیز در حکومت ولایت فقیه انگشت می‌گذارد. هاشمی درباره ناکارآمد بودن اعدام محکومان مواد مخدر می‌گوید: «روند اعدام‌ها سال‌هاست که انجام می‌شود. واقعا اگر این روش کارساز بود چرا میزان مصرف و کشفیات مواد مخدر روزبه‌روز افزایش پیدا کرد و از آن بدتر سن اعتیاد کم شد؟... زیرا بیشتر افرادی که اعدام می‌شوند قاچاقچیان اصلی نیستند؛ بلکه افرادی هستند که به دلیل شرایط بد اقتصادی - اجتماعی دست به جا به جایی مواد مخدر می‌زنند و در واقع حمل‌کننده و نگهدارنده و توزیع‌کننده خرد هستند.» هاشمی اما از قاچاقچیان اصلی اسمی نمی‌برد.

قاچاقچی بزرگ
فروردین ۹۶ مقامهای ایتالیا یک شبکه وابسته به نیروی قدس سپاه پاسداران را که مشغول مدیریت تعدادی از شبکه‌های قاچاق مواد مخدر به اتحادیه اروپا بود را شناسایی  و دستگیر کردند. این شبکه‌ کشف شده به رهبری یک فرمانده! سپاه به‌نام غلام‌رضا باغبانی هدایت می‌شده است که مواد مخدر را از طریق عراق و ترکیه به ایتالیا و از آنجا به سراسر اروپا قاچاق می‌کردند.

میزان مصرف
هاشمی در مورد میزان مصرف مواد مخدر نیز آمار تکان دهنده‌ای ارائه می‌دهد؛ «آمارهای رسمی حاکی از آن است که سالانه ۶۰۰ تن مواد مخدر سنتی در کشور مصرف می‌شود. البته آمار غیر‌رسمی این رقم را تا هزار و ۵۰۰ تن در سال با ناخالصی‌های زیاد برآورد می‌کند. همچنین در چهار سال اخیر سالانه به‌طور میانگین حدود ۶۰ تن مواد مخدر صنعتی در کشور مصرف شده است که گرایش جوانان به مصرف مواد مخدر صنعتی نشان‌دهنده تغییر الگوی مصرف مواد است.»
۲ دقیقه
هاشمی درباره میزان زمان دسترسی به موادمخدر گفت: «در زمان مدیریت بنده زمان دسترسی به مواد مخدر ۲۵ دقیقه بود. مدتی پیش برای انجام تحقیقاتی به یکی از شهرهای شمالی رفته بودم و با معتادی صحبت ‌کردم. او می‌گفت کافی است تماس بگیرم تا دو دقیقه بعد مواد را به من برسانند.»

کارگران معتاد
هاشمی همچنین به آمار اعتیاد در میان کارگران اشاره و عنوان می‌کند: «براساس آخرین تحقیقات انجام شده ۲۱ درصد جمعیت ۱۳ میلیونی کارگران معتاد هستند.»
پنهان سازی آمار واقعی معتادان، آنجا مفهوم پیدا می‌کند که حکومت ولایت فقیه در آستانه انتخابات! از اعلام آن خودداری کرد. علی مویدی قائم مقام دبیرکل «ستاد مبارزه با مواد مخدر» در ۲۰ فروردین ۹۶ اعلام کرد «آمار جدید معتادان کشور تا قبل از انتخابات اعلام نمی‌شود.» ترس ناشی از پنهان کاری نظام در مورد آمار واقعی معتادان را باید در  متزلزل بودن پایه‌های حکومت جستجو کرد.