نزاع قدرت در دانشگاه آزاد

  
مقاله ای ازسایت ایران آزادی
جنگ هژمونی بر دانشگاه آزاد
جنگ قدرت در بین جناح‌های حکومت هر روز بر سر موضوعی خود را نشان می‌دهد. این جنگ بعد از شکست خامنه‌ای در انتخابات! و ناتوانی در بیرون آوردن رئیسی ابعاد جدیدی به خود گرفته است. این بار نوبت جنگ بر سر دانشگاه آزاد است. دانشگاه آزاد از بدو تاسیس، در تسلط هاشمی رفسنجانی بوده است. در دوران ریاست! احمدی‌نژاد،‌ خامنه‌ای به وسیله کسی که «نظرش به او نزدیکتر بود» سعی کرد تا هژمونی دانشگاه آزاد را از دست هاشمی رفسنجانی بگیرد. قدمهایی در این زمینه برداشته شد. در ۲۷ دی ۱۳۹۰ فرهاد دانشجو به جای عبدالله جاسبی بر کرسی ریاست دانشگاه آزاد نشست. جاسبی از بدو تاسیس دانشگاه‌ آزاد، سال ۶۱، به مدت ۲۹ سال منافع رفسنجانی را در این منصب تامین می‌کرد.
هیات موسس این دانشگاه متشکل از هاشمی رفسنجانی، موسوی اردبیلی، سیدحسن خمینی، علی‌اکبر ولایتی، حسن حبیبی، محسن قمی، حمید میرزاده و عبدالله جاسبی بود. نام میرحسین موسوی تا سال ۱۳۸۸ در میان اعضای هیات موسس به چشم می‌خورد اما بعد از آن که در نزاع درونی قدرت در سال ۸۸ به خامنه ای اعتراض کرد با مصوبه جدید «شورای‌عالی انقلاب فرهنگی» و توسط احمدی نژاد حذف شد.
احمدی نژاد در سال ۸۹ با تغییراتی در اساسنامه دانشگاه آزاد، این موسسه آموزشی را عمومی اعلام کرد. این تصمیم با واکنش هاشمی رفسنجانی روبرو شد که اعلام کرد اموال این دانشگاه «وقف» است و کسی امکان تصرف در آن را ندارد. این «وقف» اما  از سوی  خامنه‌ای دارای «اشکالات اساسی فقهی و حقوقی» و باطل اعلام شد؛ اولین درگیری علنی شده مستقیم بین خامنه‌ای و هاشمی رفسنجانی در موضوع دانشگاه آزاد.
انتخابات ریاست دانشگاه آزاد در سال ۹۰ مناقشه برانگیز بود. برخی اعضا بدون اطلاع قبلی اقدام به معرفی نامزد و نوشتن رای و تنظیم صورت‌جلسه کرده و در نهایت فرهاد دانشجو را با ۵ رای موافق، رییس پیشنهادی این دانشگاه نامیده‌اند.
هاشمی رفسنجانی این اقدام و نحوه رای‌گیری را «غیرقانونی و فاقد اعتبار» خوانده اما وزیر علوم احمدی نژاد در یک نشست خبری هرگونه شبهه در انتخاب رییس دانشگاه آزاد را رد کرده و گفته است: «اگر شبهه‌ای باشد، شبهه بر انتخاب رییس هیات امنا است.» اشاره او به نشست ۳۰ آذر هیات امنای دانشگاه آزاد بود که طی آن هاشمی رفسنجانی در مقام خود ابقا شد. وزیر علوم احمدی نژاد، برادر رییس جدید دانشگاه آزاد بود.
رفسنجانی در موضع رئیس هیئت امنای دانشگاه آزاد از امضای حکم فرهاد دانشجو امتناع ورزید و بنا به قانون! ولایت فقیه این امر به رئیس‌جمهور! واگذار شد و احمدی‌نژاد امضای حکم را به وزیر علوم واگذار کرد. وزیر علوم حکم ریاست دانشگاه آزاد دانشجو را امضاء کرد. تا این مرحله خامنه‌ای موفق شده بود جاسبی مهره مورد اعتماد رفسنجانی را کنار بزند.
با پایان یافتن دوران احمدی‌نژاد این پروژه به طور موقت توقف خورد. در سال ۹۲ هاشمی رفسنجانی با حمایت از روحانی، شکستی را به خامنه‌ای وارد آورد. فرهاد دانشجو بعد از روی کار آمدن روحانی کنار گذاشته شد و حمید میرزاده به جای او منصوب شد.
شروع مجدد جنگ قدرت
پروژه جابجایی قدرت در دانشگاه‌ آزاد موقتا متوقف شد اما بعد از مرگ هاشمی رفسنجانی خامنه‌ای فرصت را غنیمت شمرد و با گماشتن ولایتی به جای هاشمی رفسنجانی، بار دیگر بر این شعله زیر خاکستر دمید.
خامنه‌ای مشاور خود ولایتی را که در گذشته از افراد هاشمی رفسنجانی بود، مامور کرد تا قدرت را از چنگ جناح هاشمی رفسنجانی بیرون بکشد. هاشمی رفسنجانی مرده است و این کار به نظر خامنه‌ای آسان‌تر از قبل می‌رسد، اما خامنه‌ای نمی‌داند که هر حرکت در دوران پساانتخابات! ۹۶ که او نتوانست رئیسی را از صندوق بیرون بکشد، به ضعف بیشتر او راه خواهد برد.
در تاریخ ۳ اردیبهشت ۹۶، ولایتی برگ خود را رو کرد. سناریو چنین چیده شده بود؛ «مقرر شد حمید میرزاده رئیس فعلی این دانشگاه طی یک هفته از ریاست استعفا دهد و در غیر اینصورت او خود بخود برکنار خواهد شد.» بدین ترتیب میرزاده از کار برکنار گردید و علی‌محمد نوریان که در  اسفندماه سال ۱۳۹۳ با نظر اعضای هیئت موسس دانشگاه آزاد به عنوان دبیرکل این هیئت انتخاب شده بود، به عنوان سرپرست دانشگاه‌ آزاد برگزیده شد.
برکناری میرزاده پایان کار نبود. حسن خمینی که از یاران هاشمی رفسنجانی است، طی نامه‌ای در تاریخ ۲ خرداد به روحانی به برکناری میرزاده اعتراض کرد. حسن خمینی نوشت: «به نظر اینجانب روند عزل برادرمان جناب آقاى میرزاده از وجاهت قانونی برخوردار نیست...همچنین نصب سرپرست نیز بدون رای‌گیری در هیات امنا بوده است. ورود حضرتعالی در مسأله حتما مفید و راهگشا خواهد بود.» حسن خمینی، روحانی را در جنگ قدرت با خامنه‌ای به کمک طلبید. جنگ به نیابت ادامه دارد و گویا خامنه‌ای می‌خواهد انتقام شکستش در انتخابات را از روحانی بگیرد.
برکناری پسر هاشمی رفسنجانی
خامنه‌ای در ادامه هژمونی طلبی‌اش تا بدینجا قانع نشد. در حکومت ولایت فقیه اگر شکافی باقی بماند، لاجرم در قدم‌های بعد به عنوان یک گسل فعال خواهد شد و شرایط خامنه‌ای طوری نیست که بتواند با همه گسل‌ها مقابله نماید. ۷ خرداد بعد از گذشت حدود یک‌ماه از برکناری حمید میرزاده، یاسر هاشمی فرزند هاشمی رفسنجانی که ریاست دفتر هیات امنای دانشگاه را برعهده داشت از مسئولیت خود برکنار شد. یاسر هاشمی پس از برکناری حمید میرزاده از ریاست دانشگاه، در اظهارنظری ضمن نگرانی از این اقدام، آن را برخلاف سیره پدرش دانسته و  جنگ قدرت را چنین توصیف کرده بود: «نسبت به آینده دانشگاه آزاد و هاشمی‌زدایی در این دانشگاه هشدار می‌دهم.»
دلایل ولایتی
بعد از نامه حسن خمینی به روحانی، ولایتی به میدان آمد و علت برکناری میرزاده را فساد مالی دانست و پرونده‌های متعددی را روی میز گذاشت. ولایتی همچنین مدعی شد که فرزندان میرزاده در امور مربوط به دانشگاه آزاد دخالت می‌کرده‌اند. ولایتی با زیرکی افزود که «این فسادهای مالی از زمان حیات مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی مطرح شده بود. آقای علی‌محمد نوریان که دبیرکل هیات موسس هستند و از سوی مرحوم هاشمی رفسنجانی به سمت بازرسی منصوب شده بودند این موارد را مطرح کرده بودند... وقتی آیت‌الله هاشمی‌ گزارش این مفسده‌ها را شنیده گفته بود که برخورد با فرد مورد نظر پس از انتخابات صورت گیرد.» حال نوریان بر تخت بر جای میرزاده نشسته است. ولایتی از جسد هاشمی رفسنجانی کمک گرفت تا موضوع را پیش ببرد.
فعال شدن گسل ها
میرزاده اتهامات مالی مطرح شده از سوی ولایتی را رد و برگ جدیدی رو کرد. حمید میرزاده می‌گوید: «علی‌اکبر ولایتی در جلسه هیات امنایی که روز سوم اردیبهشت برگزار شد، به من گفت تنها در صورتی می‌توانم رئیس دانشگاه بمانم که در عزل و نصب‌ها مطابق خواست او عمل کنم و از خود نظر و اختیاری نداشته باشم.»
جنگ قدرت بین جناح روحانی و خامنه‌ای در این پهنه نیز ادامه دارد و پیشرفت این جنگ دامنه شکاف در راس قدرت را گسترده‌تر می‌کند. آنچه که می‌ماند دانشجویان دانشگاه آزاد هستند تا خواست دیرین دانشجویان از زمان شاه و در جریان انقلاب ضد سلطنتی را با استفاده از شکاف ایجاد شده در رأس قدرت مطالبه کنند: «استقلال دانشگاهها» و شورایی کردن امور هر دانشگاه توسط اساتید غیر وابسته به نظام و نمایندگان دانشجویان، در این صورت دانشگاه ابزار غارت و قدرت نمی‌شود و در فعالیت علمی خود برای مردم ایران بسا شکوفاتر و راهگشاتر خواهد بود.