مالباختگان: «تا پول ما به باده، هر روز همین بساطه»


فرافکنی
اعتراضات مردمی در کشورها و نظام های حکومتی نوین، برای احقاق حقوق یک قشر، صنف، گروه، طبقه یا... صورت می‌گیرد؛ اعتراض مدنی شیوه‌ای مسالمت‌آمیز و خشونت‌پرهیز، برای دست یافتن به مطالبات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در جوامع امروز است. مردم انتظار دارند که به مشکلات کشور از سوی زمام‌داران توجه صورت گیرد.
در ایران اما ساده‌ترین واکنش به اعتراض‌های مدنی، فرافکنی و نسبت دادن آن‌ها به توطئه‌های بیرونی است تا کسی پاسخگوی خواست مردم نباشد اما گذار این تجمعات از اعتراضی آرام به مرحله‌ای که امروزه شاهد آن هستیم، نشان از نارضایتی عمومی و اجتماعی از حکومت دارد.

ورشکستگی
صبح روز شنبه ۲۷خرداد یکی از کارگزاران نظام در گیلان به نام رضا قاسمی که ریاست مؤسسه ورشکسته ثامن‌الائمه را یدک می‌کشد، طی مصاحبه‌‌ای افشای مؤسسه‌های بی‌اعتبار و ورشکسته متلعق به شبکه نظام و سپاه پاسداران را به دشمنان نظام؛ مجاهدین خلق، نسبت داد، اما استفاده از این ترفند که راه را برای برخورد و سرکوب معترضین هموار می‌کرد نتوانست از گسترش اعتراضات مالباختگان جلوگیری کند.
وی مدعی شد که «دشمن به‌دنبال ایجاد آشوب در بین مردم و از بین بردن حس اعتماد مردم به ارگانهای نظامی است و بر این اساس با اعلام خبر کذب ورشکستگی مؤسسه اعتباری ثامن در تلاش برای برهم زدن آرامش مردم است... برخی شبکه‌های ماهواره‌ای که وابسته به شبکه مجاهدین هستند، با پخش کلیپی مبنی بر این‌که مؤسسه ثامن ورشکست شده است سبب رعب و وحشت سپرده‌گذاران این مؤسسه شدند که بر اساس این امر شاهد هجوم مردم به شعبات بانک ثامن هستیم».
حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده! مجلس! از شاهین‌شهر در روز اول تیر حرف دیگری زد: «مشکلات روحی، روانی، نگرانی و دغدغه‌های ناشی از سپرده‌گذاریها در این مؤسسات علاوه بر شخص سپرده‌گذار، برای خانواده‌های آنها هم معضل شده و به نظر می‌رسد بیش از ۲۰ میلیون نفر درگیر این گرفتاری باشند ... امروز شاهد تجمع و اعتراضات سپرده‌گذاران مؤسسات مالی - اعتباری کاسپین، البرز، آرمان، ثامن و... در نقاط مختلف کشور هستیم. مردم برای رفع نیازهای خود، سرمایه‌های اندک خود را به مؤسسات مالی- اعتباری می‌سپردند که با کلاهبرداری و یا هدر رفتن سرمایه‌های خود مواجه می‌شدند.»
سایتهای حکومت که روز ۲تیر صحبتهای حاجی دلیگانی را منعکس کردند از قول وی افزودند: «به نظر می‌رسد بانک مرکزی تعطیل است و مسئولان در حد مصاحبه و حضور در برنامه تلویزیونی در حال کار کردن هستند.»
به نظر می‌رسد قاسمی و سایر سران حکومت که مدعی ورشکسته نشدن موسسات حکومت هستند، از حیله‌های خود طرفی نبستند و اعتراضات گسترش یابنده ادامه  یافت:

۲۸ خرداد
در تهران، غارت شدگان مؤسسه ثامن در مقابل شعبه آن در خیابان سبلان جنوبی تجمع کردند.
این غارت‌شدگان حرفهای کارگزاران حکومت پیرامون عدم ورشکستگی این مؤسسه را رد کردند و خواستار بازگرداندن سریع سپرده‌های خود شدند.
غارت‌شدگان مؤسسه اعتباری ثامن که در مقابل شعبه کیان‌شهر این مؤسسه در جنوب‌شرقی شهر تهران برای گرفتن حق خود تجمع کرده بودند مورد ضرب ‌و شتم مأموران حکومت قرار گرفتند. به‌دنبال انتشار گسترده فیلمی از ضرب‌وشتم غارت‌شدگان ثامن‌الحجج توسط مأموران حکومت، در شبکه‌های اجتماعی، ساجدی‌نیا «رئیس نیروی انتظامی تهران» مجبور به اعتراف شد؛ ساجدی نیا که زمانی بی هیچ نیاز به توضیح، سرکوب عریان مردم را پیش می‌برد، اکنون نمی‌تواند به آن روزهای طلایی خود بازگردد. ساجدی نیا مجبور است به میدان بیاید و پایین دستی های خود را قربانی کند تا حکومت جان سالم بدر ببرد. سرکوب مالباختگان هیچ جای دفاع ندارد و رفع و رجوع نکردن آن در قدم بعد خشم مردم را بیشتر خواهد انگیخت و خشم مردم، ساجدی نیا را رئوف! کرده است.
ساجدی‌نیا فردا آن ماجرا گفت: «برخی از نیروهای پلیس به صورت خودسرانه با شهروندان درگیر شدند.» و افزود: «پس از بررسی ابعاد مختلف این حادثه، عوامل حاضر در درگیری شناسایی و با خاطیان برخورد شد.» [به عنوان نمونه: ساجدی نیا، جرقه و حریق]
روز یکشنبه  ۲۸ خرداد تنها در تهران ۲۴ مورد تجمع در ارتباط با مؤسسات مالی برگزار شد.

۲۹ خرداد  
غارت شدگان مؤسسه ثامن در اردکان یزد تجمع اعتراضی برگزار کردند و خواهان پس گرفتن داراییهای به غارت رفته خود شدند.
غارت شدگان مؤسسه ثامن الائمه در تهران، اهواز، سوسنگرد، اراک و شیراز تجمعهای اعتراضی برگزار کردند.

۳۰ خرداد
غارت شدگان مؤسسه توسعه (آرمان) تجمع اعتراضی خود در اهواز را به مقابل استانداری کشاندند.
در تجمع اعتراضی اهواز به دلیل گرمای  ۵۰ درجه یک خانم از معترضین از حال رفت و بر زمین افتاد.

۳۱ خرداد
۳ هزار تن از غارت شدگان مؤسسه کاسپین در میدان حر، در مقابل دفتر روحانی تجمع اعتراضی برگزار کردند.  تجمع‌کنندگان با سر دادن شعارهایی خواستار برگرداندن داراییهای به غارت رفته خود بودند. تجمع‌کنندگان شعار می‌دادند: دولت اعتدالی، جیبها رو کرده خالی.
همچنین غارت‌شدگان کاسپین در مشهد در مقابل ساختمان دادسرای این شهر تجمع اعتراضی برگزار کردند و شعار می‌دادند: «یا حجت ابن‌الحسن، ریشه ظلمو بکن»
روی پلاکاردهای تجمع‌کنندگان این شعارها دیده می‌شد:
«ما فریب مجوز بانک مرکزی را خورده‌ایم
تبرک؛ پدیده؛ ثامن؛ فرشتگان؛ الزهراء؛ و... در این کشور چه خبره؟»
ساعت ۱۲ ظهر غارت شدگان در اهواز تجمع کردند و شعار دادند: «مشکل ما حل نشه، اهواز قیامت میشه». نظام ولایت فقیه در وحشت از گسترش اعتراض غارت شدگان اهواز چند زرهپوش برای سرکوب به میدان آورده بود تا مردم را با زور پراکنده کنند.
غارت شدگان مؤسسه توسعه (آرمان) در اهواز؛ اقدام به بستن خیابان میدان ساعت به فلکه دانشگاه کرده و شعار مرگ بر سیف سر دادند. بر روی پلاکارد بزرگی که در وسط خیابان در دست غارت شدگان بود، نوشته شده بود: «آب نداشتیم؛ هوا نداشتیم؛ دسترنج تموم زندگیمونو پس بدین». معترضان تا ساعات پایانی شب به اعتراض خود مقابل شعبه پاداد این مؤسسه ادامه دادند.
غارت شدگان مؤسسه توسعه (آرمان) در اهواز؛ اقدام به بستن خیابان میدان ساعت به فلکه دانشگاه کرده و شعار مرگ بر سیف سر دادند. بر روی پلاکارد بزرگی که در وسط خیابان در دست غارت شدگان بود، نوشته شده بود: «آب نداشتیم؛ هوا نداشتیم؛ دسترنج تموم زندگیمونو پس بدین». معترضان تا ساعات پایانی شب به اعتراض خود مقابل شعبه پاداد این مؤسسه ادامه دادند.
غارت شدگان مؤسسه کاسپین (عام کشاورزان) در بابل در مقابل شعبه این مؤسسه تجمع اعتراضی برگزار کردند.
 در تهران شماری از غارت شدگان پروژه مسکن هواپیمایی (شیده) مقابل ساختمان سازمان هواپیمایی در فرودگاه مهرآباد تجمع کردند.
 در مشهد غارت شدگان مؤسسه کاسپین در خیابان کوهسنگی تجمع اعتراضی برگزار کردند.
در ملایر غارت شدگان مؤسسه ورشکسته توسعه (آرمان)  در اعتراض به چپاول اموالشان توسط این مؤسسه متلعق به سپاه پاسداران مقابل شعبه آن در پارک موسوم به چمران ملایر دست به تجمع زدند و خواهان بازگرداندن پول‌های خود شدند.

۱ تیر
 اعتراض و تجمع شبانه غارت شدگان مؤسسه توسعه (آرمان) در بوشهر تا بامداد جمعه دوم تیر ادامه داشت.
همچنین غارت‌شدگان مؤسسه ورشکسته توسعه (آرمان) در رامهرمز در اعتراض به غارت اموالشان توسط این مؤسسه در مقابل شعبه آن در این شهر تجمع کردند.
غارت شدگان مؤسسه توسعه (آرمان) در اهواز در مقابل این مؤسسه تجمع اعتراضی برگزار کردند.
غارت شدگان مؤسسه توسعه (آرمان) در اهواز به بانک‌ملی شعبه امانیه حمله کردند و شیشه‌های آن را شکستند و وسائل داخل آن را بهم ریختند. تعدادی از غارت شدگان اهوازی ماسک به چهره داشتند و شعار می‌دادند: «تا پول ما به باده، هر روز همین بساطه»

۲ تیر
غارت شدگان مؤسسه توسعه (آرمان) در رامهرمز در اعتراض به غارت اموالشان تجمع کردند.
العربیه جمعه دوم تیر در مورد اعتراضات نوشت «ناآرامیها علیه خامنه‌ای به خیابانها کشیده می‌شود ... ناآرامیها در ایران گروههایی از دانشجویان تا کارگران و حتی زندانیان را در برگرفته و بتدریج تبدیل به شورشگری علنی در خیابانها می‌شود»
 به نظر می‌رسد این اعتراضات آغاز پایان ولایت فقیه است.