مالباختگان؛ جنبشی در راه



اعتراض
پدیده ای جدید در ایران پا به عرصه گذاشته است؛ مالباختگان. گروه هایی وسیع از اقشار اجتماعی که دار و ندار خود را به انگیزه تامین آینده‌ی نامطمئن اقتصادی و اجتماعی خود، در اختیار یک موسسه مالی قرار می‌دهند، اما همان سرمایه ناچیز را نیز از دست می‌دهند.
این روزها بیش از هرچیز نام موسسه کاسپین شنیده می‌شود.
موسسه کاسپین متعلق به سپاه پاسداران است. اعتراضات مالباختگان به این موسسه از ابتدای خرداد ابعاد گسترده تری به خود گرفته است. طی روزهای اخیر دامنه اعتراضات به شهرهای مختلف میهن کشیده شده است؛ تهران، مشهد، اهواز، آبادان، خرمشهر، بوشهر، زاهدان، رفسنجان، شوش، امیدیه، الیگودرز، اردبیل، ازنا، الشتر، رشت، گرگان، بابل، ساری، آمل، همدان، دورود، نهاوند، بروجرد، خرم‌آباد، مینودشت، کرمانشاه، سوسنگرد، مهران، دهلران، یاسوج، محلات، ایلام، دلفان، رامهرمز و کوهدشت، شاهد اعتراضات گسترده مالباختگان بوده اند. معترضان خواستار بازگردانده شدن سپرده های خود شدند.
تهران
روز ۸ خرداد خیابان میرداماد تهران شاهد حضور گسترده مالباختگان کاسپین بود. آنها در مقابل بانک مرکزی تظاهرات خود را آغاز کردند. در ادامه وقتی ماموران قصد پراکنده کردن آنها را داشتند به مقابله برخواستند. معترضان خیابان میرداماد را بستند، شیشه های در شمالی بانک مرکزی را شکستند و شعار می‌دادند: «عزا عزاست امروز روز عزاست امروز- سپرده ما مردم روی هواست امروز»، «دولت بی‌کفایت خجالت خجالت»، «مرگ بر سیف [رئیس بانک مرکزی] »، «کاسپین دزدی کرده، بانک مرکزی حمایت کرده».
شهرهای دیگر
یک روز پیش از تظاهرات مالباختگان کاسپین در خیابان میرداماد تهران، بسیاری از شهرهای خوزستان شاهد برگزاری تجمع اعتراضی مالباختگان به جان آمده بود. معترضان در اهواز، شوش، شوشتر، امیدیه، و ایذه به خیابان آمدند و به همراه سایر کسانی که در شهرهای خرم آباد، اراک، بوشهر، دلفان، الیگودرز، درود، الشتر، نورآباد، ازنا و ... مانند آنها قربانی کاسپین شده بودند دست به اعتراض زده و خواهان پس گرفتن سپرده های خود شدند.
اعتراضات اوج می‌گیرد
در اهواز معترضان جاده اهواز به شوش را بستند. در خرم‌آباد خیابانهای علوی، انقلاب و چهار راه بانک را بستند و ساختمان استانداری را محاصره کردند. تظاهر کنندگان در خرم آباد تلاش کردند تا وارد استانداری بشوند اما نیروی ضد شورش دخالت کرد و مانع آنها شد. معترضان سپس با شعار «مرگ بر استاندار» به سمت چهار راه بانک حرکت کردند. مردم به جان آمده شیشه های شعبه تعاونی آرمان را شکستند.
روز ۶ خرداد مردم مالباخته در بابل شعار می‌دادند: «مدیر بی‌کفایت، استعفا استعفا، مفسد اقتصادی مجوز را تو دادی»، «این لانه فساده - سیف مجوز داده» - «مرگ بر کاسپین».
اردبیل و امام غایب
تظاهرکنندگان در اردیبل امام غایب شیعیان را به یاری می‌طلبیدند و از او می‌خواستند تا ریشه این حکومت را برکند؛ «یا حجت بن الحسن ریشه ظلم را بکن.» در روایات شیعه است که امام غایب با ظهور خود به ظلم در جهان پایان خواهد داد. این در حالی است که ولی فقیه به اسم این امام بر ایران حکومت می‌کند اما مردم در شعارهایشان نشان دادند که به این ادعای حکومت باور ندارند، و خلیفه حاضر را مصداق ظلم به شمار می‌آورند.
یادآوری ۸۸
در گرگان نیز معترضان یاد اعتراضات سال ۸۸ را با شعار «نترسید نترسید ما همه با هم هستیم»، زنده می‌کردند.
در نورآباد نیز مردم معترض در برابر موسسه آرمان، لاستیک، ‌آتش زده و خیابان را بستند. در کیو‌ (خرم آباد) نیز مردم شعبه موسسه آرمان را تصرف کردند و رئیس آن  را محبوس کردند.
فرشاد حیدری وارد می‌شود
فرشاد حیدری، معاون بانک مرکزی که مجوز این موسسه ها را صادر کرده است در برابر اعتراضات گسترده مردمی، تخلفات صورت گرفته را پذیرفت و گفت: «برخی مؤسسات اعتباری... تخلفاتی از جمله معاملات صوری، مخدوش و پرداخت نرخهای سود غیرواقعی انجام می‌دهند». اما برای آنکه بار مسولیت را از دوش نهاد خود بردارد تقصیر را به گردن مردم انداخت و گفت: «به مردم توصیه می‌شود از سپرده‌گذاری در این مؤسسات خودداری کنند؛ در غیراین صورت مسئولیت هر گونه مشکل در منابع مالی و سپرده‌های آنها، به عهده خودشان است.»
قدرت های پشت صحنه
در فردای شعبده انتخابات، هنگامی که روحانی جشن پیروزی گرفته بود، چند میلیون نفر که تمام آینده شان را به واسطه موسسه های غارتگر، تیره و تار می‌دیدند، احساس کردند که هیچ تفاوتی بین روحانی و رئیسی برای آنها وجود ندارد زیرا سهم آنها در هر صورت غارت شدن است.
احمد حاتمی یزد که پیش از این مدیرعامل بانک‌های تجارت و صادرات بوده است، می‌گوید: پشت این موسسات مالی و اعتباری قدرت‌های بزرگی ایستاده‌اند؛ قدرت‌هایی که زور بانک مرکزی به آنها نمی‌رسد. آنها در حدی قدرتمند هستند که می‌توانند در صورت نیاز مصوبه‌های مربوطه شورای پول و اعتبار را تغییر دهند. » [اقتصاد نیوز ۳۰اردیبهشت ۹۶]
تنها قدرت بزرگ در ایران، سپاه است، نهادی نظامی-امنیتی-اقتصادی که کسی توانایی رودرروی با آن را ندارد! سپاه می‌تواند رقبای اقتصادی خود را حذف کند. می‌تواند چند میلیون انسان را در معرض نابودی قرار دهد و در پایان نیز کسی جرات سخن گفت از آن را ندارد.
سایت جوان ایرانی در تاریخ ۲۴ اردیبهشت ۹۶ نوشت: «مجوز غیر کارشناسی و بدون نظارت ۵ هزار صندوق قرض‌الحسنه طی دهه ۷۰ توسط نیروی انتظامی و هزار تعاونی اعتباری با مجوز وزارت تعاون وقت، صادر شده است.»
اعتراض مردم به جان آمده علیه موسسات اعتباری، در حقیقت به خیابان آمدن عنصر اجتماعی علیه سپاه بود. در گام های بعد شعارها از ظاهر به عمق می‌رود، و طرف اصلی قضایا هدف قرار می‌گیرد.