اعتراض کارگران در اراک؛ ایستادن زیر سرکوب


کارگران کارخانه‌های آذر‌آب و هپکو اراک از روز ۲۸ شهریور حرکت‌های اعتراضی خود را در سطح شهر اراک آغاز کردند که منجر به درگیری گسترده با نیروی انتظامی شد.

بستن ورودی اراک

۲۸ شهریور ۹۶ کارگران کارخانه آذر‌آب اراک به دلیل پنج ماه معوقات مزدی در میدان «خمینی» دست به تجمع زده و مسیر ورود به شهر اراک را مسدود کردند. نیروی انتظامی ابتدا کوشید تا با تهدید و ارعاب آنها را وادار به عقب نشینی کند اما وقتی با ایستادگی کارگران مواجه شد، درگیری بین دو طرف شروع شد. در نهایت کارگران به داخل کارخانه‌ی آذر‌آب عقب کشیدند تا بتوانند انسجام صفوف خود را حفظ کنند.
در طی درگیری کارگران شعار می‌دادند: «کارگر بیگناه آزاد باید گردد» و «مزدور برو گمشو»، «بی شرف، بی‌شرف»

آذر‌آب

کارخانه آذرآب در یک نقل و انتقال درون حکومتی در سال ۸۲ به بخش‌خصوصی واگذار شد. اکنون در این واحد صنعتی که در زمینه ساخت تجهیزات نیروگاهی و پالایشگاهی فعالیت دارد، به‌صورت مستقیم و غیر مستقیم نزدیک به ۱۶۰۰ کارگر مشغول به کارند.
روز ۲۹ شهریور نیز کارگران با گردآمدن در محوطه داخلی کارخانه دست به اعتراض زدند.
آبایی، «مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی» به کارگران هشدار داد «از ورود به مسیرهایی که ممکن است به اسباب سوء‌استفاده مغرضان تبدیل شود خودداری کنند.» [ایلنا ۲۹ شهریور ۹۶]


کارگران هپکو

کارگران کارخانه هپکو اراک روز ۲۸ شهریور با تجمع بر محدوده‌ی خط راه آهن به خاطر ۴ ماه معوقات مزدی دست به تجمع اعتراضی زدند. نیروی انتظامی برای سرکوب کارگران وارد شد و آنها به داخل محوطه‌ی شرکت عقب کشیدند. روز ۲۹ شهریور نیز کارگران برای بار دیگر با تجمع در محوطه شرکت به اعتراض ادامه دادند.
آبایی به کارگران هپکو هشدار داد که از محوطه‌ی شرکت خارج نشوند تا «فرصت‌طلبان و مغرضان امان سوء‌استفاده کردن از وضع موجود را به دست نیاورند.»


کارخانه هپکو

در کارخانه هپکو حدود ۹۰۰ کارگر مشغول کار هستند. کارخانه هپکو سازنده ماشین‌های راه‌سازی است. این کارخانه در یک نقل و انتقال درون حکومتی به «فرد جدیدی در بخش خصوصی واگذار شد» اما مالک جدید از پرداخت مطالبات معوقه کارگران خودداری می‌کند.
کارخانه هپکو که از بزرگترین تولیدکننده‌های تجهیزات سنگین مانند ماشین‌آلات راهسازی، معدنی، کشاورزی در خاورمیانه است، طی ۱۰ سال گذشته سیر نزولی پیموده است. این کارخانه با وجود آنکه ظرفیت اشتغال ۳۰۰۰ کارگر را دارد، تنها با ۹۰۰ کارگر کار می‌کند.
ظرفیت تولید کارخانه هپکو ۲۰۰۰ دستگاه ماشین‌آلات سنگین است اما اکنون تولید سالیانه‌اش به ۱۰۰ دستگاه کاهش یافته است. و جای آن با ماشین‌آلات وارداتی پر شده است. مدیرعامل هپکو، بیژن نامدار زنگنه، «وزیر نفت» است.
محمدحسن آصفری «نماینده مجلس» در ۱۶ دی ۹۳ گفته بود: «در حالی که کارخانه‌های بزرگی هم‌چون واگن پارس، هپکو، آذرآب و ماشین‌سازی فعالیت دارند چه توجیهی دارد دولت بیش از ۵۰۰۰ واگن از روسیه و شهرداری تهران بیش از ۳۵۰۰ واگن از چین خریداری کند».


طغیان

در حالیکه که حکومتگران با حقوق‌های نجومی و برخورداری از ثروت کشور به زندگی خود ادامه می‌دهند، کارگران می‌بایست برای دریافت حقوق ناچیزشان که تا چندبرابر در زیر خط فقر قرار دارد و تا ماه‌ها نیز پرداخت نشده است، دست به اعتراض بزنند و در پاسخ به جز سرکوب چیزی دریافت نمی‌کنند. وقتی ظلم از حدی گذر کند پاسخ خود را در طغیان عمومی خواهد یافت.


در همین زمینه: