گزارش ماهانه نقض حقوق بشر در ایران – مارس ۲۰۱۸


 گزارش ماهانه نقض حقوق بشر در ایران –  مارس ۲۰۱۸
مقدمه:
 طی ماه مارس نیز مانند دیگر ماه‌ها، نقض سیستماتیک حقوق بشر در ایران ادامه داشته است. از جمله این اقدامات می توان از ۱۲ اعدام شامل دو اعدام در ملاء عام و اجرای دو حکم شلاق در مقابل چشمان مردم  و سه مورد قتل در زندان نام برد.
نقض حقوق بشر و فشارهایی که حکومت ایران بر اقشار مختلف مردم وارد می کند در زندان ها افزایش می یابد. در مقابل این فشار، زندانیان که از هرگونه دفاع قانونی محروم هستند از آخرین و البته سخت ترین طریق یعنی اعتصاب غذا برای رسیدن به حقوق خود استفاده می کنند. زندانیان بخصوص زندانیان سیاسی با اهرم اعتصاب غذا می خواهند صدای خود را به گوش جهانیان برسانند. طی ماه مارس موارد متعدد اعتصاب غذا صورت گرفته است که از جمله می توان از ادامه اعتصاب غذای سهیل عربی و گلرخ ایرایی، اعتصاب غذای حمیدرضا امینی، اعتصاب غذاي یک وکیل مدافع حقوق بشر به نام عبدالفتاح سلطانی، اعتصاب غذای ارژنگ داودی زندانی سیاسی مسن، اعتصاب غذای ولی الله تقی زاده و اعتصاب غذای حمزه درويش نام برد. همچنین جمعی از زندانیان سیاسی محبوس در زندان های اوین و گوهردشت سه روز آخر سال شمسی را به نشانه اعتراض به وضعیت نقض حقوق بشر در ایران اعتصاب غذا کردند.
در مقابل این اعتراضات، حکومت ایران نه تنها در برابر خواسته های برحق این زندانیان اقدامی نکرده است بلکه با ضرب و شتم و فشار مضاعف بر این زندانیان خواسته است که آنها را درهم بشکند. در همین رابطه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– سهیل عربی زندانی سیاسی  بیش از ۵۵  روز در اعتصاب غذا  است که ۱۵ روز آن را نیز در اعتصاب خشک بوده است. علت اعتصاب غذای وی اعتراض به ضرب و شتم و انتقال غیر قانونی آتنا دائمی و گلرخ ایرایی به زندان قرچک بوده است. طی این مدت ماموران زندان تهران بزرگ برای وادار کردن سهیل به شکستن اعتصاب غذا ابتدا او را به زندان انفرادی منتقل کرده و در همانجا او را به شدت مورد ضرب و شتم  قرار دادند و ضربه سنگینی را نیز به سر او وارد کردند.
گلرخ ایرایی زندانی سیاسی بیش از ۵۵ روز در اعتصاب غذا به سر می برد از این مدت وی  یک هفته در اعتصاب غذای خشک بود. وی در اعتراض به انتقال غیرقانونی خودش و آتنا دائمی به زندان قرچک ورامین اقدام به اعتصاب غذا کرده است. گلرخ و آتنا در سی و هشتمین روز اعتصاب غذای خود پس از ضرب و شتم از قرنطینه بند ۳ به بند مادران زندان قرچک منتقل شدند. وضعیت جسمی وی بسیار وخیم گزارش شده است و طی این مدت ۲۰ کیلو وزن از دست داده  و چندین بار بیهوش شده است.
زندانی سیاسی ارژنگ داوودی از روز ۳مارس، تاکنون در قرنطینه زندان مرکزی زاهدان در شرایط بسیار سخت در اعتصاب غذا و دارو می باشد. وی به علت دادن پیام صوتی در شهریورماه گذشته، درسلولی به ابعاد هشتاد در شصت محبوس شده ، این سلول فاقد پنجره و موکت و سرویس بهداشتی می باشد. این زندانی ۶۰ سال سن دارد و از بیماری های مختلف رنج می برد.
– حمیدرضا امینی مدیر یک کانال تلگرامی از روز ۱۷فوریه ۲۰۱۸ در پی انتقال غیر قانونی خود از زندان اوین به زندان فشافویه دست به اعتصاب زد که از ۴ مارس دست به اعتصاب خشک زده است. روز ۲۰مارس،  هنگامی که خانواده اش جهت  ملاقات وی به بیمارستان رفته بودند در حالیکه  دست ها وپاهای او به تخت زنجیر شده بود در مقابل چشمان خانواده توسط ماموران امنیتی به شدت مورد ضرب وشتم قرار گرفت. در این اقدام غیر انسانی سر وصورت وی خونی و لبهایش پاره شد.
–  ولی الله تقی زاده  زندانی محکوم به اعدام در اعتراض به روند طولانی بررسی پرونده خود، بیش از ۴۳ روز است که دست به اعتصاب غذا  زده است. در حالیکه وضعیت جسمی او وخیم گزارش شده است و طی ا ین مدت ۲۲ کیلو از وزن خود را از دست داده است، مسئولین کماکان نسبت به اعتصاب غذا و وضعیت او بی اعتنا هستند. ولی الله ۴۱  ساله ، ۱۲سال است که در بند ۹ زندان تبریز محبوس و در انتظار اعدام است.
در ادامه این گزارش در نظر داریم مانند ماههای گذشته، قسمت بسیار کوچک از نقض حقوق بشر در ایران را به اطلاع همگان برسانیم.

الف)‌ اعدام:
طی ماه مارس گزارش اجرای ۱۲مورد مجازات غیر انسانی اعدام به دست مانیتورینگ حقوق بشر رسیده است که ده مورد آن به طور مخفیانه صورت گرفته كه يكي از قربانيان پدر دو دختر دوقلو هشت ساله بود. اعدام دو برادر نیز در ملاء عام در گچساران به اجرا در آمده است.
همچنین حکم اعدام محمد کلهری، نوجوانی که در سن ۱۵ سالگی متهم به قتل شده است در این ماه به تایید نهایی رسیده و اجرای حکم اعدام وی قریب الوقوع است.
در یک نمونه دیگر محمد صالحی نوجوان محکوم به اعدام در زندان مهاباد که در اعتراض به روند صدور حکم اعدام خود اقدام به اعتصاب غذا کرده است، روز ۱۰ مارس، توسط ماموران زندان جهت پایان دادن به اعتصاب غذا، مورد ضرب و شتم قرار گرفت  و به سلول انفرادی منتقل شد. وی در سن ۱۷ سالگی متهم به قتل شده بود.
لازم به ذکر است که تعداد ۸۶ زندانی محکوم به مرگ، در بند ده زندان رجایی شهر منتظر اجرای حکم غیر انسانی اعدام هستند.
اسامی اعدام شدگان طی ماه مارس عبارت است از:

ب) قتل‌های خودسرانه:
روز ۲۷ مارس،  یک کولبر به نام «ابراهیم سلیمانی » در پی شلیک نیروهای سپاه در روستای مرزی کانی زرد شهرستان سردشت  کشته شد. وی متاهل ودارای ۵ فرزند بود. قتل این کولبر در ایام سال نو ایرانی در حالی توسط نیروهای حکومتی انجام شد که وی برای بدست آوردن میزان بسیار کمی پول اقدام به انتقال اجناس بر دوش خود کرده بود.
ج)‌مرگ در حبس
طی ماه مارس سه زندانی در اثر شکنجه و دو زندانی به علت بلاتکلیفی و عدم رسیدگی‌های پزشکی جان خود را در زندان های ایران از دست دادند. این موارد عبارتند از:
– روز ۲ مارس، قباد اعظمی پس از دو روز دستگیری توسط اطلاعات جوانرود، زیر شکنجه کشته شد. مسئولین زندان  به خانواده وی گفته اند که  فرزندشان با خوردن چند نوع قرص دست به خود کشی زده است. این زندانی طی بازجویی از حق تماس با خانواده و یا خارج از بازداشتگاه، محروم بوده است.
– روز ۲ مارس، وحید صفر زهی در زندان زاهدان  با خوردن یک تیغ اصلاح اقدام به خودکشی کرد. این زندانی ۲۱ساله در  دادگاه به اتهام  سرقت مسلحانه به ۱۱ سال زندان محکوم شده بود. وی به این علت که مسئولین زندان به وی اجازه ملاقات با مادر بیمارش در بیمارستان را نداده بودند، دست به خودکشی زد.
– روز  ۴ مارس، محمد راجی یکی از زندانیان دراویش گنابادی که در جریان اعتراض خیابان گلستان هفتم تهران بازداشت شده بود در اثر ضربات وارده در حین بازجویی در زندان کشته شد.
-روز دوشنبه ۲۷مارس، یک زندانی به نام «علی سواری»  پنجاه ساله در زندان شیبان اهواز زیر شکنجه به دست یکی از مامورین زندان به نام « حمیدیان»  به قتل رسید. طبق فیلمی که از جسد وی توسط بستگانش ضبط و پخش شد، آثار شکنجه بر روی نقاط مختلف بدن و سر این زندانی دیده می شد. خانواده این زندانی که برای اعتراض به مرگ زیر شکنجه وی، در مقابل زندان تحصن کرده بودند، توسط مسئولین زندان بازداشت شدند.
د)احكام و مجازاتهاي بيرحمانه
 طی ماه مارس حکومت ایران اقدام به اجرای حکم ضد انسانی شلاق برای دو متهم در ملاءعام کرد. شلاق یکی از احکامی است که علاوه بر زجر و دردی که به همراه دارد باعث تحقیر متهم و خانواده او می شود.
در یک مورد روز ۲ مارس، یک جوان را در میدان ۱۷ شهریور بوشهر در ملاء عام شلاق زدند. فیلم این اقدام غیر انسانی ضمیمه است.
شنبه ۱۰ مارس، حکم ۷۴ ضربه شلاق برای یک جوان ۳۷ ساله مقابل بیمارستان سیرجان،  به اجرا در آمد. این خبر توسط رسانه های دولتی منعکس شد.  (خبرگزاری رکنا – ۱۰ مارس ۲۰۱۸)
ه)بازداشت و دستگيريها 
طبق گزارشات دریافتی توسط مانیتورینگ حقوق بشر، دستگیری‌ها طی ماه مارس بیش از ۲۱۰۰ نفر مي‌باشد که ۸۸۹ نفر در جریان جشن ملی چهارشنبه سوری در ۲۲ شهر و دست کم ۳۰ نفر از شهروندان کرد به خاطر جشن های نوروزی در شهرهای مریوان، سلماس، ایلام، بوکان، پاوه و سنه سنندج دستگیر شدند.
– روز ۲۸ فوریه، ده نفر از کارگران فولاد اهواز، که در اعتراض به عدم پرداخت حقوق خود دست به اعتصاب زده بودند، دستگیر شدند. ماموران امنیتی شبانه به منازل آنها یورش برده و آنها را دستگیر کردند. اسامی سه نفر از دستگیر شدگان؛ مرتضی اکبریان، میثم علی قنواتی و فرهاد اکبریان می باشد.
– روز ۲مارس، پلیس به يك مهماني در لواسان تهران حمله کرد و ۵۰ دختر و پسر را که در حال جشن گرفتن بودند، دستگیر کرد. ( خبرگزاری رکنا – ۲ مارس ۲۰۱۸)
-روز ۳ مارس،  ده دختر و پسر طی حمله نیروهای پلیس به محل پارتی آنها در آبادان، دستگیر شدند. (خبرگزاری جمهوری اسلامی – ۳مارس ۲۰۱۸)
– روز ۸ مارس،  به تجمع زنان و مردان به مناسبت روز جهانی زن، در مقابل ساختمان وزارت کار توسط نیروی انتظامی  حمله شد و نیروهای انتظامی و لباس شخصی ها تجمع کنندگان را  مورد ضرب و شتم قرار داده و سپس ۸۴ زن و مرد را دستگیر کردند. برای همه این نفرات پرونده تشکیل شده و زنان به زندان قرچک ورامین و مردان به زندانی فشاویه منتقل شدند.
– روز سه شنبه ۲۰ مارس، درآستانه حلول سال نو در روستایی در مریوان، نیروهای امنیتی از برگزاری مراسم جشن نوروز جلوگیری کردند. نیروهای امنیتی به ساکنین این روستا حمله کرده و ضمن استفاده از گاز اشک آور شماری از ساکنین را زخمی کردند.
وضعیت زندانیان :
طی ماه مارسطبق گزارشات دریافتی، در زندان های ایران، علاوه بر فشارهايي که بر زندانیان در اعتصاب غذا وارد شده است، سایر زندانیان نیز با فشارهای مختلفی مواجه بوده اند. در اینجا به چند مورد آن اشاره شده است:
– روز ۲ مارس، ۴ جوان رامشیری خوزستانی به نام‌های رضا خالدی ۱۸ ساله، یوسف خالدی ۱۸ ساله، عادل سلیمانیان ۱۹ ساله و رضا حطاوی ۱۹ ساله، بعد از سه هفته دستگیری به دادگاه منتقل شدند. این زندانیان درحالی که به شدت شکنجه شده بودند از ملاقات با خانواده هایشان نیز محروم بودند. از اتهامات وارده به این ۴ جوان اطلاعی در دست نیست.
– روز دوشنبه ۵ مارس، مهدی نارویی زندانی محبوس در زندان زاهدان پس از اعتراض به عدم پاسخگویی مسئولین زندان به درخواست هایش، توسط محمدعلی علیزاده رئیس اندرزگاه، به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت. شدت ضربات به حدی بود که انگشتان دست راست وی شکسته و آسیب زیادی به ناحیه سر و صورت وی وارد شده است.
– پنج هفته پس از دستگیری فعالان مدنی سعید اقبالی، بهنام موسیوند و نادر افشار، هر سه نفر در شرایط نامساعد جسمی در بند ۲۰۹ بسر میبرند و نیروهای امنیتی آنان را زیر شکنجه برده و خواستار اعترافات دروغین شده اند. سعید اقبال دچار عفونت شدید کلیه و گوش شده است و ماموران برای وی قرصهایی تجویز کردند که باعث عدم تعادل این زندانی شده است. بهنام موسیوند نیز از ناراحتی قلبی رنج می برد. خانواده های این زندانیان محروم از ملاقات با فرزندانشان بودند.
– هفت تن از فعالان محیط زیستی که اواسط ژانویه ۲۰۱۸، بازداشت شده بودند کماکان در بازداشت و محروم از دسترسی به وکیل و حق ملاقات، در زندان اوین نگهداری می شوند. این هفت نفر هومن جوکار، امیرحسین خالقی، سام رجبی، طاهر قدیریان، نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، مراد طاهباز می‌باشند.
– روز ۲۴ مارس،‌ مسعود بلوچی در زندان سراوان به علت آنکه  با تاخیر سه روزه از مرخصی برگشته بود، توسط ایرج نوربخش سرپرست زندان مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفت. علت تاخیر این بوده که وی در انتظار نوبت پزشک بوده است. یک منبع آگاه گفته است : «ایرج نوربخش با کمربند او را به شدت کتک زده و خواسته او را به قرنطینه ببرد و مسعود تهدید به خودکشی کرده است.»
– از روز ۱۴مارس،  زندانی سیاسی عمادالدین ملازهی در زندان سراوان  بدون هیچ اطلاعی قبلی، به مکان نامعلوم منتقل شده است. مقامات ذیربط از پاسخگویی به خانواده وی خودداری کرده اند. یک منبع مطلع گفت: «ایرج نوربخش سرپرست زندان سراوان روز پیش از آن، عماد را تهدید کرده که به جایی منتقل خواهی شد که آرزوی مرگ کنی».
– طی هفته آخر مارس، در زندان مرکزی زاهدان دست‌کم دو تن از زندانیان به نام های مرتضی عاشوری و عبدالستار سپاهی به صورت تنبیهی به قرنطینه منتقل شده و توسط گارد زندان مورد ضرب و شتم قرار گرفته‌اند. شدت ضربات به حدی بوده است که زندانی مرتضی عاشوری به دلیل شدت جراحات وارده به مرکز درمانی خارج از زندان منتقل شده است. بینی وی شکسته و صورت وی دچار پارگی شده است. همچنین طی این ضرب و شتم دندان جلویی عبدالستار سپاهی نیز آسیب دیده است.
وضعیت زندان ها :
زندانیان در زندان های ایران کماکان از مینمم امکانات صنفی، بهداشتی و رسیدگی های پزشکی محروم هستند. در اینجا گوشه کوچکی از وضعیت چند زندان بصورت خلاصه آورده شده است.
زندان زنان قرچك ورامين :
وضعیت زندان زنان قرچک ورامین ، از زبان یکی از زنان آزاد شده به نام زهره اسدپورکه روز هشت مارس دستگیر و به زندان قرچک ورامین انتقال یافته بود، بسیار اسفناک گزارش شده است. وی گفته است آب خوردنی در این زندان بسیار کم است و باید خریداری شود. امکانات بهداشتی برای زنان وجود ندارد. دربند مادران این زندان تعداد زیادی کودک همراه مادرانشان محبوس هستند و ازکمترین امکانات رفاهی، بهداشتی و آموزشی بی بهره هستند.
وضعیت زندان سراوان:
طبق گزارشات دریافتی در زندان سراوان ضعف مدیریت و فساد اداری منجر به فشارهای بسیار زیاد بر زندانیان شده است. ورود مواد مخدر توسط مسئولین زندان بطور سیستماتیک انجام می شود، گفته شده است که به علت فشار بالادر زندان و وجود مواد مخدر تعدادی از  زندانیان سالم نیز مبتلا به مواد مخدر شدند. وضعیت بهداشت و رسیدگی های پزشکی اسفناک است برای مثال به ۶۰۰ زندانی هفته ای یک ساعت نوبت ویزیت  بهداری اختصاص یافته است. بیماری سل در این زندان شیوع پیدا کرده و عده ای از زندانیان مبتلا به سل هستند از جمله: یعقوب دامنی وحمید شیرزاد که از رسیدگی های پزشکی نیز محروم هستند. همانطور که قبلا نیز اشاره شده بود یک زندانی بلوچ به نام عبدالرئوف پاهنگ، در زندان سراوان بر اثر بیماری سل و عدم رسیدگی مسئولین زندان، جانش را از دست داد.
وضعیت آب در خورین ورامین:
از روز دوشنبه ۱۹ مارس، آب به مدت سه روز در زندان خورین ورامین قطع شد. این مسئله زندانیان را دچار مشکلات بهداشتی و پزشکی کرده بود ولی مسئولین زندان برای حل این مسئله اقدامی نکردند. طی این سه روز زندانیان مجبور شدند که از فروشگاه زندان آب معدنی را با قیمت بسیار زیاد تهیه کنند وحتی برای شستشو و استفاده از سرویسهای بهداشتی از همین آب استفاده کنند.
سركوب اقليت‌ها  
سرکوب اقلیت های قومی و مذهبی طی ماه مارس نیز توسط حکومت ایران ادامه داشت. در یک سخنرانی علی خامنه ای به عنوان رهبر عالی، فتوا داد که  “شهروندان باید از مراوده با شهروندان بهایی اجتناب کنند”. چندی پیش نیز دادستان کل ایران به شهروندان ايرانی هشدار داد که ارتباط با بهائيان، عواقب قانونی دارد.
به دنبال این صحبت ها فشار بر بهاییان نیز ادامه داشته است. یکی از ضدانسانی ترین کارهایی که حکومت ایران علیه بهاییان در این ماه انجام داد، پلمپ گورستان آنها در کرمان بود. البته  اخراج و ممانعت از تحصیل و پلمپ اماکن کار نیز در این ماه ادامه داشت.
– صبح روز ۱۶ مارس، گورستان بهاییان به نام گلستان جاوید، در شهر کرمان به دستور شهرداری کرمان پلمپ شد و از دفن مردگان بهایی در آن جلوگیری به عمل آمد. هنگامی که تعدادی از شهروندان بهایی ساکن کرمان به این محل رفته بودند با دربهای بسته و پلمپ آن مواجه شده و از ورود آنها به داخل گلستان جاوید جلوگیری به عمل آمد. شهرداری کرمان با نصب بنری در ورودی این گورستان از تعطیلی و ممنوعیت دفن اموات در این مکان خبر داده است.
– ۳ مارس، میترا بدر نژاد شهروند بهایی اهل اهواز به جرم اعتقاد به بهاییت بازداشت شده و منزل وی توسط ماموران اطلاعات تفتیش و لوازمی از قبیل لپ تاب و کتابهای وی ضبط شد.
– ۱۴ مارس، شهروند گنابادی استان ایلام به نام تقی مرادی ، به علت آنکه  برادر وی ،یکی از بازداشت شدگان گلستان هفتم در وقایع تهران بوده است دستگیر شد.
– ۱۵ مارس، یک دانشجوی بهایی به نام «وصال هروی» در آستانه ورود به ترم چهارم دانشگاه رشت از ادامه تحصیل محروم شد.
– ۱۹مارس، رئیس کل دادگستری استان تهران غلامحسین اسماعیلی اعلام کرد که برای محمد ثلاث از دراویش گنابادی، از سوی دادگاه کیفری یک تهران حکم اعدام صادر شده است. این در حالی است که از زمان جرم انتصابی تا صدور حکم اعدام فقط یک ماه گذشته است. ( خبرگزاری میزان- ۱۹ مارس ۲۰۱۸)
سایر نقض حقوق پایه:
– ۲ مارس، گارد ویژه جهت سرکوب کشاورزان ورزنه اصفهان به آنها حمله کرده و به ضرب و شتم آنها پرداختند. همچنین روز ۱۸ اسفند ۹مارس در ادامه تجمع اعتراضی مردم ورزنه، برای گرفتن حق آب ، هفت تن ازجوانان و نوجوانان در اثر شلیک نیروی انتظامی زخمی شدند و به اصفهان منتقل شدند.
– با توجه به اینکه ۸۰ درصد مردم ایران زیر خط فقر زندگی می کنند فروش کلیه و کبد و دیگر اعضاء بدن به عنوان یک محل درآمد محسوب می شود.  برای نمونه یک  دختر ۱۹ ساله به نام مینا اهل اصفهان اعلام کرده است که میخواهد برای تامین  مخارج تحصیل و خانواده اش یک کلیه و یک قسمت از کبد خود را بفروشد. ( خبرگزاری تابناک- ۳ مارس ۲۰۱۸)
– طی یک اقدام شنیع و ضد انسانی، ماموران شهرداری در مرکز آذربایجان غربی، منزل یک پیرزن را تخریب کردند. این پیرزن دارای دو فرزند سندروم داون می باشد. شهرداری به بهانه ساخت غیر مجاز خانه این زن را خراب کرد. ( خبرگزاری رکنا- ۱۰ مارس ۲۰۱۸)
– در حالیکه بخشی از مردم در بندر انزلی واقع در شمال ایران با مسافرکشی با قایقها و ماهیگیری مایحتاج خود را تامین می کنند، ماموران شهرداری روز ۲۵ مارس به مسافران و قایقرانان در بندر انزلی وحشیانه حمله کردند و علاوه بر تخریب وسائل آنها از ادامه کار این زحمتکشان جلوگیری کردند.
– روز ۲۵ مارس،  چندین کانکس محل زندگی زلزله زدگان در سرپل ذهاب دچار آتش سوزی شد. جهت اطفاء حریق سه ماشین آتش نشانی به محل آمده که یک ماشین آب نداشته و دو خودرو دیگر نیز فاقد شلنگ آتش نشانی بوده اند. در نتیجه مردم مجبور شده‌اند با استفاده از سطل آب، آتش را خاموش کنند. لازم به یادآوری است که این کانکس ها تنها امکان زندگی زلزله زدگان غرب کشور پس از گذشت چندین ماه از زلزله غرب ایران، آنهم در هوای سرد زمستان بودند.
مارا درحساب های زیر دنبال کنید توئیترkhozestan_khoro@ کانال تلگرام khozestan_khorosh@ ادمین کانال تلگرام manouch_ra@