جنگ ناتمام؛ ایران با ۱۶میلیون مین خنثینشده وامتناع از امضاءپیمان منعبکارگیری مین
۴ آوریل برابر با ۱۵ فروردین ماه، «روز جهانی روشنگری دربارهی خطرات مین» است. مطابق آمار، حدود ۷۰ کشور در جهان با مشکل و معضل مینهای زمینی روبرو هستند. حدود ۱۱۰ میلیون مین خنثی نشده در سرتاسر جهان وجود دارد که ناشی از جنگ های مختلف است و سالیان متمادی برای خنثی کردن آن و قت و هزینه نیاز است. یکی از عمده ترین مشکلات مینهای زمینی، مشکلات مشقتبار مردمانی است که از جنگ بازگشتهاند.
یکی از مراکز عمده قربانیان مین در جهان، ایران است. براساس آمارهای ثبت شده، قریب به ۱۶ میلیون مین خنثی نشده در مرزهای ایران وجود دارد. که بیشترین آن در مرزهای کردستان است و تا کنون مسئولین مرتبط با خنثی سازی، هیچ اقدام جدی را در این خصوص، در دستور کار قرار نداده اند. مرکز ملی مین زدایی وابسته به وزارت دفاع، به عنوان مجری و متولی این مهم، از بکارگیری مین های زمینی به عنوان سازو کار دفاعی نام میبرد.
ایران در میان ۱۶۱ کشور جهان که پیماننامه منع بکارگیری مینهای زمینی موسوم به “آتاوا” را امضاء کرده اند، جزء 36 کشوری است که از امضای این پیماننامه امتناع کرده است.
پیکر خسته زمین، زخمها بر خود دارد؛ آن زخمها هرازگاهی تازه و تازه تر میشود؛ بیش از یک قرن است که بمب و موشک و جنگ افزارهای متنوع برسرش باریده است! آنقدر که مزارع زیادی در جای جایش با مین شخم زده شده و برجای مانده است. برای همین آرامشاش بیش از یک دهه است که بطور جدی ترک برداشته است؛ زمینی که چندسالی است خشمش را هرسال و هرلحظه در جاهایی دور و غریب یا در همین حوالی نثارمان میکند، بعد از دو جنگ ویرانگر جهانی هنوز هم به اشکال دیگری زخم هایش را عمیق تر کردهاند.
بیاد زمین زخمی، بیاد زنان ، مردان، کودکان و همه آنهایی که در مزارع و باغهایی بوده اند؛ اما به یکباره مین زیر پایشان منفجر شده است.
چهارم آوریل (۱۵فروردین)«روز جهانی روشنگری دربارهی خطرات مین» است. مجمع عمومی سازمان ملل متحد یازده سال پیش چنین روزی را بعنوان روز جهانی آگاه سازی درباره خطرات مین معین کرد.
اما از آن زمان تاکنون در کشور ما ایران چقدر این آگاه سازی انجام شده است؟!
مارا درحساب های زیر دنبال کنید
توئیترkhozestan_khoro@
کانال تلگرام khozestan_khorosh@
ادمین کانال تلگرام manouch_ra@