خامنه‌ای جنگ اطلاعاتی را باخته است؟؛ ملاقات با مسئولان وزارت اطلاعات

به نظر می رسد خامنه‌ای جنگ اطلاعاتی را به مجاهدین باخته است با این وجود او در دیدار با مسئولان وزارت اطلاعات هوشیاری می‌دهد که جلوی ضربات از این ناحیه گرفته شود.
انکار احتمال جنگ خارجی
۲۹ فروردین ۹۷ خامنه‌ای؛ وزیر، مسئولان و جمعی از کارکنان وزارت اطلاعات را به حضور می‌پذیرد. سخنان خامنه‌ای در این ملاقات نشان می‌دهد که او تهدید عمده‌ی نظامش را از درون احساس می‌کند.
تصور خامنه‌ای این نیست که با ضرباتی از بیرون، نظام او ساقط خواهد شد. او توانسته است در جنگ‌های افغانستان و عراق تجربه‌ای تلخ برای قدرت‌های غربی رقم بزند تا اینکه مبادا با حمله‌ای نظامی به سراغ او بیایند؛ حمایت از گروه‌های تروریستی و دامن زدن به بنیاد‌گرایی در افغانستان و عراق سیاست پیدا و پنهان خامنه‌ای در این دو کشور بود. به این ترتیب شاید او موفق شده است که احتمال جنگ خارجی برای ساقط کردن نظامش را منتفی کند.
با این همه اما خطر سرنگونی در کمین او نشسته است زیرا بیش و پیش از احتمال جنگ خارجی حرکت از درون کشور است که نظام او را به چالش می‌کشد. سال‌ها پیش خمینی گفته بود دشمن نه آمریکا و نه شوروی که دشمن در همین تهران است.
فروپاشی از درون؟
افزون بر همه‌ی این موارد استبداد مذهبی حاکم بر ایران تجربه‌ی فروپاشی شوروی را نیز در برابر چشم دارد؛ یکی از دو قدرت بزرگ اتمی جهان در یک جنگ سرد با محتوایی اطلاعاتی، اقتصادی و جنگ‌های نیابتی از درون فرو پاشید؛ خامنه‌ای از سال‌ها پیش تصور می‌کرد که نظامش ممکن است دچار چنین سرنوشتی شود.
پس از شکست نظام ولایت فقیه در جنگ با عراق و سرکشیدن جام زهر از طرف خمینی، نظام وارد یک دوره‌ی گذار شد؛ کمتر از یک‌سال بعد خمینی مرد و خامنه‌ای در جایگاه ولایت فقیه قرار گرفت. از همان زمان خامنه‌ای دریافت که خطر فروپاشی از درون نظامش را تهدید می‌کند.
چند ماه پس از قرار گرفتن خامنه‌ای در جایگاه رهبری نظام او در دیداری به تاریخ ۷ آذر ۶۸ با جمعی از آخوندهای حوزه علمیه قم گفت: «یك جبهه‌بندی عظیم فرهنگی كه با سیاست، صنعت، پول و با انواع و اقسام پشتوانه همراه است، الان مثل یك سیلی راه افتاده كه با ما بجنگد. جنگ هم، جنگ نظامی نیست. بسیج عمومی هم در آنجا هیچ تأثیری ندارد و آثارش هم طوری است كه ما تا به خود بیاییم، گرفتار شده‌ایم.» [کیهان ۵ بهمن ۹۵]
هرچند آن روزگار برای نظام، روزگار مماشات بود؛ کمتر از یکسال پس از این سخنرانی حکومت وقت عراق در یک اشتباه محاسبه راهی کویت شد و توازن قوا در منطقه را علیه خود چرخاند؛ فرصتی باد آورده برای خامنه‌ای که توانست برای بیش از دو دهه بقای نظامش را تضمین کند.
اکنون اما سیاست مماشات با نظام ولایت فقیه در عرصه‌ی جهانی پایان یافته است؛ هرچند گزینه‌ی حمله‌ی خارجی برای ساقط کردن آن نیز روی میز نیست؛ اما نظام در مجموعه‌ای از مشکلات دست و پا می‌زند و نارضایتی عمومی که اندکی از آن در قیام دی ۹۶ نمایان شد نظام را در می‌نوردد.
رهنمودهای اطلاعاتی
در چنین مختصاتی خامنه‌ای بر محورهایی پای می‌فشارد تا بقای نظامش را حفظ کند. او مسئولان وزارت اطلاعات را به «جنگ بزرگ و پیچیده جبهه مقابل با نظام جمهوری اسلامی» توجه می‌دهد. خامنه‌ای می‌گوید: «ما در میانه یک میدان بزرگ جنگ قرار داریم که یک طرف آن، نظام جمهوری اسلامی و طرف دیگر آن، جبهه وسیع و قدرتمندی از دشمنان است.» در این جنگ «سرویس‌های جاسوسی طرف مقابل» «محور اصلی این رویارویی» می‌باشند.
خامنه‌ای در ادامه نتیجه می‌گیرد که اگر «در این جنگ دچار غفلت شویم مغلوب خواهیم شد و اگر دچار ساده اندیشی شویم ضربه خواهیم خورد.»
شیوه‌ها و روش‌های جنگ اطلاعاتی که از طرف دشمنان نظام علیه آن به کار گرفته می‌شود توسط خامنه‌ای به این صورت دسته‌بندی می‌شوند:
۱.«نفوذ و سرقت اطلاعات»
۲.«تغییر محاسبات تصمیم گیران»
۳.«تغییر باورهای مردم»
۴.«ایجاد نابسامانی مالی و اقتصادی»
۵.«ایجاد آشفتگی‌های امنیتی».
خامنه‌ای برای روشن کردن منظورش چند مثال هم می‌زند؛ او به بازار ارز و رشد شتابان قیمت دلار اشاره کرده و می‌گوید: «هنگامی که در این مسائل دقت بیشتری می‌شود، رد پای بیگانه و دستگاه‌های اطلاعاتی آنها مشهود است.»
مثال دیگر او درباره‌ی موضوع نفوذ در درون نظام است. در این رابطه خامنه‌ای تصریح می‌کند: «فردی که می‌خواهد در نظام جمهوری اسلامی، امانت‌دار کشور و مردم باشد باید صلاحیت داشته باشد لذا کوچک‌ترین تردید درباره صلاحیت افراد باید منعکس شود و دستگاهها نیز موظف به عمل براساس نظر وزارت اطلاعات هستند.»
ممکن است خامنه‌ای مثال‌های دیگری نیز زده باشد که به سبک معمول گزارش آن منتشر نشده است زیرا در ملاقات مقامات با مسئولان وزارت اطلاعات کمتر تصویر یا متن کامل ملاقات منتشر می‌شود.
رهنمودهای سیاسی و ایدئولوژیک
افزون بر رهنمودهای اطلاعاتی خامنه‌ای به وزارت اطلاعات، او در این ملاقات در عرصه‌ی سیاست و ایدئولوژی نیز نکات قابل تأملی ذکر می‌کند.
خامنه‌ای چارچوب سیاست‌های نظام ولایت فقیه را براساس آن‌چیزی می‌داند که خمینی در وصیت‌نامه و گفتارهایش مشخص کرده است و «در این چارچوب، رهبری هم بخشی از نظام است و نه خودِ نظام.»
و در ادامه «همه اجزاء وزارت اطلاعات را به مطالعه دقیق وصیت‌نامه و فرمایشات امام(ره) توصیه مؤکد» می‌کند.
 چرا خامنه‌ای چنین می‌گوید؟
او پیشتر نیز تلاش کرده بود که بین نظام و اجزای تشکیل دهنده‌ی آن تفکیک قائل شود البته نه به این صراحت؛ این تلاش به‌خصوص پس از قیام دی‌ماه ایران جلب توجه می‌کند. خامنه‌ای در سخنرانی ۲۹ بهمن ۹۶ گفت بود: «ملّت ایران» «می‌توانند تفکیک کنند بین نظام انقلابیِ «امّت و امامت» و بین تشکیلات دیوان‌سالاری؛ [بااینکه] در یک جا انتقاد دارند، امّا از اصل نظامی که به‌وسیله‌ی انقلاب به وجود آمده است، با همه‌ی وجود دفاع کنند. اینکه می‌گوییم انتقاد داشته باشند، نه‌فقط انتقاد از دولت یا قوّه‌ی قضائیّه یا مجلس؛ نه، ممکن است کسی از شخص این حقیر هم انتقاد داشته باشد. این انتقاد هیچ منافاتی ندارد با ایستادگی پای نظام اسلامی، نظام انقلابی، نظام «امّت و امامت»». [خامنه‌ای برای بی‌عدالتی نظامش عذرخواهی می‌کند؛ آثار قیام ایران بر رأس نظام]
برای بقای نظام، خامنه‌ای اینرا ضروری می‌بیند که حساب افراد را از نظام جدا کند؛ در تصور او این است که می‌توان اشتباهات نظام را به‌پای افراد نوشت و به این صورت کلیت دستگاه را در برد.
برای پیمودن این مسیر او حتی خود را به‌مثابه نقطه‌ی وحدت همه‌ی نیروهای نظام معرفی نمی‌کند بلکه آنها را توصیه می‌کند که به «وصیت‌نامه امام و فرمایشات» او مراجعه کنند؛ در این رویکرد است که خامنه‌ای می‌تواند برای نیروهای درون نظام، خود را به عنوان یگانه ادامه دهنده‌ی راه خمینی جا بیندازد و اعوجاج‌های شکل گرفته در این سالیان و مدعیان گوناگون ادامه‌ی راه خمینی از ورثه‌ی هاشمی رفسنجانی، حسن خمینی، میرحسین موسوی، خاتمی، روحانی تا احمدی‌نژاد را به کناری بزند.
به نظر می‌رسد که خامنه‌ای به دقت توسط حلقه‌ی کارشناسی نظام درباره‌ی سرنوشت شوروی بریف شده است و می‌داند که قرائت‌های گوناگون از بنیانگذاران مارکسیسم و بنیانگذار شوروی چه بلایی بر سر اتحاد جماهیر شوروی آورد؛ خامنه‌ای یگانه قرائت رسمی و معتبر از خمینی‌ست.
برای پیشبرد جنگ اطلاعاتی جهت حفظ نظام پیش از هرچیز می‌بایست این ابهام در اذهان بدنه‌ی نظام رفع شود؛ بدون وحدت در امر رهبری آنها توان جنگیدن نخواهند داشت.
دشمن کیست؟
اما اگر نگاهی مجدد بر محورهای جنگ اطلاعاتی علیه نظام بیندازیم چه کسی یا جریانی می‌تواند مصداق این نبرد باشد؟
در مقاطع گوناگون نظام از سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا، اسرائیل و عربستان به عنوان سرویس‌هایی که با او در جنگ هستند یاد کرده است. حتی در قیام ایران خامنه‌ای قیام را محصول یک مثلث دانست که کار اطلاعاتی‌ش را آمریکا، کار مالی‌اش را عربستان و کار عملیاتی‌اش را مجاهدین انجام داده‌اند. [روایت یک شکست نظام؛ سخنرانی خامنه‌ای درباره‌ی قیام ایران]
نمی‌توان و نباید رقابت‌ها و نزاع‌های موجود میان نظام وقدرت‌های جهانی و منطقه‌ای را در تحلیل‌ها نادیده گرفت اما به نظر می‌رسد خامنه‌ی با تأکید بر نیروهای خارجی در جنگ اطلاعاتی بیشتر می‌خواهد از توجه روزافزون به مجاهدین جلوگیری کند.
در جنگ اطلاعاتی مجاهدین خلق علیه نظام ولایت فقیه دست‌کم از تابستان سال ۸۱ که بزرگترین افشاگری و نخستین افشاگری از سلسله‌ای از افشاگری‌ها درباره پروژه‌های پنهان اتمی نظام آغاز شد؛ نظام ولایت فقیه وارد تونلی تاریک شد که آنرا تا همین نقطه‌ی امروزی کشانده است.
هیچ‌کس نمی‌تواند انکار کند که بدون افشاگری‌های اتمی و موشکی توسط مجاهدین، نظام در مخمصه‌ی تحریم‌ها و اجماع جهانی علیه‌اش، قرار می‌گرفت.
هیچ‌کس نمی‌تواند انکار کند که بدون افشاگری‌های مجاهدین درباره سازماندهی شبه‌نظامیان در منطقه توسط سپاه و جنگ‌افروزی‌هایش در عراق، سوریه، افغانستان، یمن، بحرین و … چنین اجماع منطقه‌ای علیه آن شکل می‌گرفت.
در زمینه حقوق بشر؛ تنها ذکر یک نمونه کفایت می‌کند؛ از تابستان سال ۹۵ مجاهدین کارزار دادخواهی قتل‌عام شدگان سال ۶۷ را آغاز کردند. کمتر از یک‌سال بعد خامنه‌ای در سخنرانی ۱۴ خرداد ۹۶ بر سر قبر خمینی اذعان کرد که جنبش دادخواهی اذهان بدنه‌ی نظام را تغییر داده است و آنها کسانی را که نظام شهید می‌نامید – مانند لاجوردی – جلاد می‌دانند و کسانی را که نظام جلاد می‌نامید – یعنی مجاهدین – را شهید می‌دانند. [دهه ۶۰؛ جلاد و شهید] ناطق نوری نیز تصریح کرد که حتی نوه‌اش مدعی‌ او شده که چرا مجاهدین اسیر را اعدام کردید؟؛ [چرا زندانیان سیاسی را اعدام کردید؟!؛ ناطق نوری و پرسش نسل جوان] «تغییر باورهای» بدنه‌ی نظام؛ آنچنان که خامنه‌ای می‌گوید.
به عبارت ساده‌تر؛ نظام در عرصه‌های اتمی، موشکی، تروریسم، حقوق‌بشر، اقتصادی و … ضربات تعیین‌کننده‌ای از شبکه اطلاعاتی مجاهدین در داخل کشور دریافت کرده است؛ شرایط کنونی نظام محصول همین ضربات است.
در حقیقت خامنه‌ای در ملاقات با مسئولان وزارت اطلاعات آنها را بر روی همین خطر هوشیار می‌کند. و از همین روست که از دستگاه‌های اطلاعاتی نظام می‌خواهد تا به‌جای مقابله با یکدیگر «به همکاری، هم‌افزایی و رقابت حرفه‌ای» بپردازند. [سایت خامنه‌ای ۲۹ فروردین ۹۷]
مارا درحساب های زیر دنبال کنید توئیترkhozestan_khoro@ سایت ایران آزادی /http://fa.iranfreedom.org برای ارتباط با ما @manrakh342