مزد دریافتی کارگران به کمتر از نصف آن در یک دهه پیش رسیده است؛ خط گرسنگی یا مرگ


حیدری: «دستمزد در هزینه تمام‌شده تولید در حدود یک دهه قبل بین ۱۲ الی ۱۵ درصد بوده، اما اکنون به کمتر از شش درصد رسیده است. مزد واقعی که اکنون به کارگران پرداخت می‌شود حتی به اندازه نصف مزد یک دهه قبل نیست.»
تورم و حداقل دستمزد کارگران
تعیین حداقل دستمزد برای کارگران موضوعی‌ست که همیشه در انتهای هر سال مطرح می‌شود و البته در پایان کار مانند همیشه آنچه اضافه نمی‌شود دستمزد کارگر است.
علیرضا حیدری، «نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری» در طرح یک نوع از کلاهبرداری‌های صورت گرفته در تعیین دستمزد کارگران گفت: «بانک مرکزی نرخ تورم را در ایران براساس قیمت ۳۰۰ کالا می‌گیرد اما وقتی صحبت از معیشت کارگران می‌شود حداکثر کالایی که از آن صحبت می‌کنیم شاید چیزی در حدود ۳۰ قلم کالا اعم از خوراکی‌ها و غیرخوراکی‌ها ‌می‌شود.»
برای تعیین دستمزدها نگاه به تعیین حداقل معیشت است؛ «وقتی صحبت از حداقل می‌کنیم باید خط گرسنگی یا همان خط فقر مطلق را تعیین کنیم.»
حیدری در توضیح دست‌یابی به حداقل معیشت گفت: «چگونگی دستیابی به این حداقل معیشت را شورای عالی کار باید تعیین کند. ملاک برای تعیین دستمزد از سال ۹۶ به بعد قاعدتا باید ارقام مربوط به حداقل معیشت باشد. نزدیکی به این سبد مترادف این خواهد بود که ملاک تعیین دستمزد دیگر تورم نخواهد بود. رقم دو‌میلیون و چهارصد و هشتاد و نه هزار تومان براساس همین برآوردها در سال گذشته برای امسال تعیین شد.»
حیدری افزود: «ارتباطی بین افزایش دستمزد و تورم وجود ندارد. در کشور ما تورم محقق‌شده روی دستمزد می‌رود. تورم انتظاری؛ تورمی که برای سال آینده پیش‌بینی می‌شود در محاسبه دستمزد محسوب نمی‌شود. اگر نوع اخیر تورم را برای تعیین دستمزد استفاده می‌کردیم شاید می‌توانست تاثیرات مثبتی را از خود به‌جای بگذارد.»
این در حالی‌ست که کارشناسان نظام پیش‌بینی می‌کنند که در سال آینده شاهد افزایش تورم خواهیم بود.[عروج توهم تورم تک رقمی به واقعیت دو رقمی؛ روحانی و بحران اقتصادی فزاینده]
افول دستمزد کارگران
او از زاویه دیگری نیز به دستمزد کارگران نگاه کرد؛ سهم دستمزد کارگران از هزینه تولید. حیدری در این رابطه تصریح کرد: «براساس آمار وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی، دستمزد طی سال‌های گذشته در مقایسه با دیگر هزینه‌های اقتصادی که در آنها صعود قیمت‌ها اتفاق افتاد، سیر نزولی داشته‌ است و از سایر مقوله‌ها عقب افتاد. دستمزد در هزینه تمام‌شده تولید در حدود یک دهه قبل بین ۱۲ الی ۱۵ درصد بوده، اما اکنون به کمتر از شش درصد رسیده است. مزد واقعی که اکنون به کارگران پرداخت می‌شود حتی به اندازه نصف مزد یک دهه قبل نیست.»
در چنین شرایطی با «پایین آمدن قدرت خرید خانوارهای کارگری» شاهد آثار آن «به شکل اضافه‌کاری یا چند‌شغله‌شدن» هستیم.[ایلنا ۱۱ اسفند ۹۶]
عوامل دشمن!
همه‌ی این سخنان در حالی‌ست که کارگران برای ماهها از دریافت همین حداقل حقوق نیز محروم هستند.
در یک نمونه، علی نقدی، کارگر نیشکر هفت‌تپه «پس از این‌که تلاشهای چند ماهه و مراجعات مکرر او برای دریافت حقوق معوقه‌اش به جایی نرسید، ناتوان از تأمین زندگی خود و خانواده‌اش و پرداخت بدهی‌های روزافزون، دست به خودکشی زد. پیکر او در روز ۸اسفند، در کانال آب پیدا شد.» او «دوشادوش سایر کارگران نیشکر هفت‌تپه برای احقاق حقوقشان مبارزه می‌کرد. آنها در سال ۱۳۹۶دست‌کم هشت بار دست به اعتصاب و تظاهرات زدند.»[مجاهدین ۱۱ اسفند ۹۶]
در نمونه دیگری «پنجشنبه شب ۱۰اسفند نیروهای سركوبگر در یورش به خانه‌های شماری از کارگران اعتصابی فولاد اهواز دست‌كم ۱۰تن از آنان را دستگیر کردند. این اقدام سرکوبگرانه در دهمین روز اعتصاب بیش از ۳۰۰ کارگر فولاد اهواز و تجمع روزانه آنان در مقابل استانداری صورت گرفت.»
این در حالی‌ست که پیشتر خامنه‌ای به‌دنبال بالا گرفتن اعتراضات کارگری در روز ۷ اسفند این اعتراضات را به دشمن نسبت داده و گفت: «یکی از کارهای اساسی دشمنان ما این است که شاید بتوانند در مجموعه‌های کارگری ما، به‌خصوص مجموعه‌های بزرگ، یک رکودی، لنگی‌یی از سوی کارگران به وجود بیاورند؛ کارگرها را به این کار وادار کنند».[مجاهدین ۱۱ اسفند ۹۶]
مارا درحساب های زیر دنبال کنید توئیترkhozestan_khoro@ کانال تلگرام khozestan_khorosh@ ادمین کانال تلگرام manouch_ra@