پیام نوروزی خامنه‌ای؛ طنز یا تراژدی

شعار امسال خامنه‌ای؛ «حمایت از کالای ایرانی»، بیش از آنکه طنز باشد در ذهن و چشم مخاطب به یک تراژدی تبدیل می‌شود.
تلخی‌ها! و ناگفته‌ها
علی خامنه‌ای ولی‌فقیه نظام که قیام ایران با شعار مرگ بر او مزین شد، در پیام نوروزی خود قیام دی‌ماه را از جمله تلخی‌های سال ۹۶ نامید.
او سلسله‌ای‌ از تلخی‌ها را بر شمرد که تمام سال را در بر گرفته بود از جمله؛ حوادث زلزله، سیل، هواپیما، کشتی، خشک‌سالی، مشکلات معیشتی و «البتّه در ماه‌های آخر سال، [که] طبق برنامه‌ریزی دشمنانِ ملّت ایران اغتشاشهایی هم در کشور صورت گرفت».
اما او از نقش خود و نظامش در این مشکلات هیچ نگفت؛ به‌عنوان مثال نگفت که در زلزله کرمانشاه کمک‌ها عموما از طریق مردم صورت گرفته است و نظام نقشی در کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان نداشته است و بعد از گذشته ماه‌ها هنوز بسیاری از مردم در چادر زندگی می‌کنند و از کانکس خبری نیست. [به‌عنوان نمونه: رؤیای کانکس!؛ شرایط دشوار زلزله زدگان در کوهبنان و غرب کشور؛ سرما و بی‌سرپناهی] او در مورد علت سقوط هواپیما یا برخورد آن به کوه، هیچ‌چیز درباره نقش شرکت مالک آن، که در کنترل سپاه است نگفت. [سقوط هواپیمای تهران-یاسوج در منطقه سمیرم؛ علت سقوط چیست؟ مدیرعامل شرکت آسمان کیست؟]
خامنه‌ای درباره‌ی غرق شدن کشتی سانچی نگفت که چرا کسی از ایران برای کمک به آنها نرفت؟ [چه کسانی انتظار غرق سانچی را می‌کشیدند؟] او در مورد خشک‌سالی نگفت که انتقال غیر علمی آب در کشور و سد‌سازی‌هایی که توسط سپاه صورت گرفته است چه بلایی بر سر زیست بوم ایران آورده است.
خامنه‌ای البته در مورد قیام گفت که «طبق برنامه‌ریزی دشمنان» بوده است و البته نگفت این دشمن همان مردمی بودند که در بازه زمانی فروردین تا آذر ۹۶ حداقل ۵ هزار حرکت اعتراضی عمده داشته‌اند. [گزارش ذوالفقاری از قیام ایران؛ جا ماندن جامعه اطلاعاتی نظام ولایت فقیه از قیام‌آفرینان]
یک نکته‌ی درست!
خامنه‌ای اما به یک نکته‌ی درست هم اشاره کرد؛ او گفت که «مسئله‌ی اصلی ما امسال هم مسئله‌ی اقتصاد و معیشت مردمی است.»؛ نکته‌ی درستی که به صورت ناقص بیان شد. او بخشی از واقعیت را که در علل همان «تلخی‌های» سال ۹۶ پنهان کرده بود در اینجا نیز پنهان کرد و آن علت این است که موضوعات در ایران پیش از آنکه جنبه‌ی اقتصادی، مدیریتی یا اجرایی داشته باشند، ریشه در سیاست دارند؛ اما نباید آنرا به سیاست‌گذاری تقلیل داد بلکه باید آنرا به‌عنوان ساختار قدرت سیاسی در ایران در نظر گرفت؛ ساختاری که یک پایه آن خامنه‌ای به مثابه سر عقیدتی و سیاسی‌ست، و پایه دیگر آن سپاه به مثابه بازوی اجرایی آن است. این ساختار برای دوام خود نیاز به سرکوب همگان دارد؛ نیاز به جنگ افروزی در بیرون از مرزها دارد و به‌جای آنکه با ایران به‌عنوان یک وطن و یک سرزمین تحت مدیریت و مسئولیت مواجه شود آنرا همچون تیولی می‌بیند که می‌تواند از آن برای اجرای سیاست‌ها و آمال بنیادگرایانه‌اش بهره‌برداری کند و تا هنگامی‌که این ساختار قدرت در ایران دگرگون نشود راهی به فلاح وجود نخواهد داشت.
در چنین متنی‌ست که شعار امسال خامنه‌ای؛ «حمایت از کالای ایرانی» [سایت خامنه‌ای ۲۹ اسفند ۹۶] بیش از آنکه طنز باشد در ذهن و چشم مخاطب به یک تراژدی تبدیل می‌شود.
مارا درحساب های زیر دنبال کنید توئیترkhozestan_khoro@ کانال تلگرام khozestan_khorosh@ ادمین کانال تلگرام manouch_ra@